RODZÍKOVÁ, M. Komplexní charakterizace plodů angreštu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení tzv. aromaticky aktivních látek v angreštu. Zároveň byla hodnocena související senzorická kvalita plodů. Práce navazuje na první experimenty provedené v bakalářské práci studentky a je součástí rozsáhlejší studie, která je zaměřena na komplexní charakterizaci, možnosti zpracování a praktického využití plodů angreštu. Teoretická část je zpracována na velmi dobré úrovni, odkazuje se na poznatky uvedené v předchozí bakalářské práci a doplňuje některé poznatky nové. V rámci experimentální části byl srovnán aromatický profil a senzorická kvalita několika vybraných odrůd angreštu. Aromaticky aktivní látky byly extrahovány metodou solid-phase microextraction a následně stanoveny plynovou chromatografií s plameno-ionizační detekcí. Pro senzorické hodnocení vybraných vzorků byl použit profilový test a hedonické kategorové ordinální stupnice. Celkem bylo analyzováno 19 vybraných odrůd angreštu. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, velmi dobře zvládla i metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Výsledky jsou výborným způsobem zpracovány a diskutovány. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, které se připravují pro publikování ve vhodném odborném periodiku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená diplomová práce Bc. Martiny Rodzíkové se týká aktuálního tématu - stanovení aromatických látek v potravinách. Nutnost studovat některé vonné látky jako potenciální alergeny deklaruje ve svém memorandu z února letošního roku i Evropská komise. Autorka posuzuje ve své diplomové práci aromatický profil plodů 19 vesměs nových odrůd angreštů. Toto ovoce hodnotí současně i senzoricky. Práce je napsaná pečlivě, přehledně, jednotlivé pasáže na sebe navazují v logickém sledu. Teoretická část obsahuje všechny vstupní informace nezbytné pro pochopení studované problematiky. Experimentální část je zpracována do 3 hlavních kapitol podle použitých analytických metod. Stanovené hodnoty jsou uvedeny v přehledných tabulkách a doplněny ilustrativními grafy. Všechny výsledky jsou důsledně statisticky ošetřeny a jsou jasně a správně shrnuty v závěrech celé práce. I po stránce jazykové a formální je předložená práce na vysoké úrovni. Na základě skutečností uvedených výše doporučuji diplomovou práci Bc. Martiny Rodzíkové k obhajobě a hodnotím známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 67575