LANGOVÁ, D. Rozvoj metod stanovení autenticity kosmetických výrobků s rostlinnou složkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

POSUDEK ŠKOLITELE na disertační práci Ing. Denisy Langové (roz. Romanovské) „ROZVOJ METOD STANOVENÍ AUTENTICITY KOSMETICKÝCH VÝROBKŮ S ROSTLINNOU SLOŽKOU“ Školitel: prof. RNDR. Ivana Márová, CSc. Konzultant: Ing. Andrea Němcová, Ph.D. ______________________________________________________________ Ing. Denisa Langová je v současné době studentkou 6.ročníku doktorského studijního programu „Chemie a technologie potravin“ (kombinovaná forma). Studium zahájila Ing. Langová v roce 2017 pod vedením doc. A. Španové, původní téma se od současného lišilo. Po odchodu školitelky do důchodu přešla Ing. Langová od 19.9.2018 pod vedení školitelky prof. I. Márové a konzultantky Ing. A. Němcovvé, Ph.D. V letním semestru 2022/23 předložila disertační práci na téma „Rozvoj metod stanovení autenticity kosmetických výrobků s rostlinnou složkou“. Studentka řešila disertační práci v prezenční formě v laboratořích ÚCHPBT FCH VUT v Brně. Experimenty provedené pod vedením dřívější školitelky bohužel neposkytly dostatečný materiál k publikování, částečně využitelné byly výsledky získané na 4-měsíční zahraniční stáži absolvované v zimním semestru 2018/2019 v Brazílii (UNESP, Araraquarra). Situace iniciovala doktorandku k požadavku o změnu a modifikaci tématu. V rámci doktorského studia byly i přes kratší dobu řešení a řadu restrikcí realizovány všechny experimenty, doktorandka splnila veškeré předepsané zkoušky a v akademickém roce 2018/2019 úspěšně složila státní doktorskou zkoušku. V průběhu studia (listopad 2019 – březen 2020) absolvovala Ing. Langová ještě stáž v Belgii, na kterou byla studentka vybrána Evropskou komisí, aby se podílela na výzkumné činnosti v oblasti autenticity koření a bylin, které jsou volně k dostání na území EU. Stáž byla absolvována v akreditovaných výzkumných laboratořích Evropské komise v Geelu. Metodicky se náplň stáže přiblížila k modifikovanému tématu disertace. Doktorandka nicméně musela veškeré metodické postupy zavést a optimalizovat, jelikož s rostlinnou DNA se na ÚCHPBT předtím nepracovalo. Téma je však dlouhodobě perspektivní a dobře odpovídá i zaměření ÚCHPBT, poněvadž tím bude rozšířeno spektrum metod ke stanovení autenticity přírodních látek rostlinného původu o molekulární metody. V průběhu řešení disertační práce se ing. Langová podílela aktivně na výuce. Kromě Praktika z molekulární biotechnologie se významně podílela formou vedení i konzultování na řešení studentských závěrečných prací. Dosažené výsledky byly prezentovány formou 3 publikací v časopisech s IF (1x hlavní autor, 2x spoluautor), dále formou 4 fulltextů a dalších 7 příspěvků na mezinárodních konferencích a konferencích s mezinárodní účastí konaných v ČR a SR. V průběhu let 2021-2023 řešila ing. Langová disertační práci v kombinované formě studia a přitom souběžně pracovala v laboratořích VÚVEL v Brně, kde rovněž publikovala část výsledků jak první autor publikace v časopise s IF (výsledky nesouvisí s tématem disertace). Ing. Langová je komplexní osobnost s výraznou schopností individuální, týmové i pedagogické práce, s řadou teoretických i praktických zkušeností v oblasti molekulárně biologických technik, ale i mikrobiologie a instrumentálních chromatografických technik. Dokázala se adaptovat na práci v mezinárodním týmu a rovněž na novou náročnou problematiku a dosáhnout kvalitní publikované výsledky. Získané výsledky zadaného tématu byly shrnuty ve zdařilé disertační práci, která dokumentuje tvůrčí přístup k práci a vysokou odbornou úroveň Ing. Langové. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a v souladu s platnou legislativou doporučuji, aby byla disertační práce přijata k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení byla Ing. Denise Langové udělena vědecká hodnost Ph.D. V Brně 29.11.2022 prof. RNDr. Ivana Márová, CSc., školitelka ÚCHPBT FCH VUT v Brně

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Brázda, Václav

Oponentní posudek na dizertační práci Autor práce: Ing. Denisa Langová Název práce: Rozvoj metod stanovení autenticity kosmetických výrobků s rostlinnou složkou Předložená dizertační práce Ing. Denisy Langové „Rozvoj metod stanovení autenticity kosmetických výrobků s rostlinnou složkou“ – studentky Ústavu chemie potravin a biotechnologií Chemické fakulty Vysokého učení technického v Brně byla vypracována pod vedením profesorky Ivany Márové, školitel specialista byla Dr. Andrea Němcová. Dizertace je koncipována jako samostatná práce v obvyklém členění, pouze výsledky a diskuze jsou spojeny do jedné kapitoly a bohužel detailní diskuze s aktuální literaturou v oboru mi v práci chybí. Doktorandka je autorkou jednoho prvoautorského článku, další prvoautorský článek je uváděn v recenzním řízení, u dalších tří článků je autorka jako spoluautorka. Články bohužel nejsou přiloženy. Úvod je celkem na 25 stranách a zahrnuje zejména popis kosmetických výrobků, jejich složení, typy a možnosti rostlinných aditiv v kosmetice. Další část je věnována popisu použitých technik, ty jsou obecně známé, takže tato část mohla být řešena odkazy na již publikované práce. Cíle jsou definovány a v rámci výsledkové části je zřejmé, že byly úspěšně naplněny. V experimentální části studentka analyzovala velké množství nejrůznějších kosmetických výrobků zejména pomocí metod molekulární biologie, nad rámec cílů jsou také analyzovány alergeny a to nejen v kosmetických výrobcích, ale také v čajích a v extraktu z byliny Achyrocline satureioides. Materiál a Metody jsou podrobně popsány na 18 stranách. Výsledky a diskuse celkem na 51 stranách popisují řešenou problematiku. Bohužel některé obrázky jsou pouze výstřižky obrazovky programu a nejsou ostré. Nutno podotknout, že „méně by bylo více“, v některých grafech je i více než 20 experimentálních křivek, které jsou často přes sebe, a velmi špatně se v nich orientuje. Ve vědeckých pracích není možné zasahovat popisky do fotografií gelů, popisky měly být vně fotografie, což studentka často nedodržela. Práci by významně prospělo, kdyby výsledky byly srovnány detailněji s aktuální odbornou literaturou v oboru. Celková typografická úroveň textu je kvalitní, ale bohužel ji sráží slabší kvalita u obrázků. Dizertační práce obsahuje velké množství zajímavých výsledků a je zřejmé, že studentka úspěšně zvládla celou řadu experimentálních technik a získala originální výsledky, z nichž část byla již publikována. Studentka tedy prokázala tvůrčí schopnosti v dané oblasti výzkumu a práce splňuje požadavky standardně kladené na disertační práce v daném oboru a práci doporučuji k obhajobě. V Brně 15. 6. 2023 prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

Vorlová, Lenka

O p o n e n t s k ý p o s u d e k na dizertační práci Ing. Denisy Langové „ROZVOJ METOD STANOVENÍ AUTENTICITY KOSMETICKÝCH VÝROBKŮ S ROSTLINNOU SLOŽKOU“ Školitel: Prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Ústav chemie potravin a biotechnologií FCH VUT v Brně Školitel specialista: Ing. Andrea Němcová, Ph.D. Ústav chemie potravin a biotechnologií FCH VUT v Brně Doktorský studijní program: Chemie a technologie potravin Dizertační práce Ing. Denisy Langové si klade za cíl ověření autenticity kosmetických výrobků, konkrétně ověření přítomnosti přírodních složek v sérii kosmetických výrobků molekulárně-diagnostickými a instrumentálními metodami. Stanovené dílčí cíle spočívají, kromě literární rešerše, v optimalizaci metod izolace a charakterizace rostlinné DNA z vybraných typů kosmetických výrobků včetně modelových směsí, ve screeningu a analýze kosmetických výrobků s přírodní rostlinnou složkou s využitím metod molekulární biologie k identifikaci rostlinného extraktu, v extrakci charakteristických metabolicky aktivních složek rostlinných extraktů z přírodních látek a kosmetických výrobků, analýza a identifikace aktivních složek pomocí instrumentálních metod a ve srovnání a diskusi výsledků a aplikovatelnosti molekulárních a instrumentálních metod ke stanovení autenticity kosmetických výrobků, případně potravin. Aktuálnost tématu dizertační práce je, zejména z pohledu možného klamání spotřebitele, nesporná. Vlastní práce je zpracována na 193 stranách (124 stran bez příloh), se šesti přílohami, s 68 tabulkami a 94 obrázky. Rozsah a obsah práce odpovídají zadaným cílům. Práce je správně strukturována dle obvyklého schématu. Kapitoly Literární přehled a Materiál a metody jsou koncipovány proporcionálně. Cíle práce jsou stanoveny logicky a srozumitelně. Experimentální část je řešena v souladu s aktuálními poznatky vědy. Naopak kapitola Výsledky a diskuze, která celkem čítá 50 stran, je sumářem komentovaných výsledků (výsledková část je velmi bohatá na získaná data). Diskuse s autory publikujících v dané oblasti však zcela absentuje. Výsledky tak v podstatě nejsou konfrontovány s aktuálním poznáním v dané oblasti, tedy se zjištěnými poznatky jiných autorů. Po formální stránce mám k práci následující připomínky a dotazy: Kapitola 2.5.5. poznámka: existují í živočišné tuky s MK s lichým počtem uhlíků, např. u přežvýkavců; Obrázek 1 je nadbytečný; Str. 22 – co je míněno pod pojmem „znatelně kontaminovaný“? Kapitola 2.9.2. – uvedení vedle sebe „glykogen, polysacharidy“ je nadbytečné; Pozor na psaní °C v celém textu - vždy s mezerou za číselným údajem; Tabulka 7 je původem vlastní nebo převzatá? Str. 47 – zde uvedené schéma nemá komentář, a tak není zřejmý jeho význam na tomto místě práce; Kapitola 4. 9. i 4.9.2. – rok 2007 patří do závorky; Tabulka 22 – latinské názvy patří kurzívou; Obrázek 10 je nadbytečný; U řady literárních odkazů chybí údaj o počtu stran (Bibliografie: 1,3,19 a další) Celkově hodnotím disertační práci Ing. Denisy Langové jako hodnotnou, s konstatováním, že „dizertační práce splňuje podmínky uvedené v § 47 odst. 4 zákona a prokazuje schopnost a připravenost k samostatné činnosti v oblasti výzkumu nebo vývoje nebo k samostatné teoretické a tvůrčí umělecké činnosti. Disertační práce obsahuje původní a uveřejněné výsledky a výsledky přijaté k uveřejnění“. Dotazy a připomínky mají sloužit pouze k obohacení diskuse v rámci vlastní obhajoby práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem konstatuji, že Ing. Denisa Langová prokázala tvůrčí schopnosti v dané oblasti výzkumu a práce splňuje požadavky standardně kladené na disertační práce v daném oboru. Proto jednoznačně d o p o r u č u j i disertační práci Ing. Denisy Langové k obhajobě.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 153409