BANDARENKA, A. Charakterizace vybraných komplexních potravinových doplňků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Student kombinované formy Bc. A. Bandarenka měl ztíženou situaci v rámci diplomové práce, poněvadž došlo v průběhu jejího řešení ke změně školitele. Přesto student dokázal i v rámci nového školitelského týmu splnit podmínky zadání a zpracovat kvalitní diplomovou práci. Práce je zaměřena na charakterizaci složení a biologických účinků vybraných komplexních potravinových doplňků na bázi řas. Tyto doplňky jsou stále častěji užívány širokou populací a jejich efekt je třeba ověřovat. V rámci řešení diplomové práce student zpracoval podrobnou literární rešerši podloženou dostatkem aktuálních literárních zdrojů. Postupně s asistencí zvládl celou řadu laboratorních postupů od extrakčních a analytických metod přes instrumentální techniky až po kultivační metody a testování antimikrobiálního účinku. K řešení práce přistupoval zodpovědně a využíval veškeré dostupné časové možnosti k experimentální práci. Pravidelně využíval konzultace, více času pak bylo třeba na finální zpracování práce, mimo jiné i s ohledem na jazykové možnosti studenta. Výsledkem je vcelku kvalitní diplomová práce, která obsahuje řadu praktických výsledků a uživatelsky cenných poznatků. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji cekovou známkou B ("velmi dobře").

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fialová, Lenka

Předložená diplomová práce je zaměřena na charakterizaci potravinových doplňků s obsahem řas a/nebo tzv. zelených potravin. Míra podobnosti s jinými pracemi je 26 %, předloženou práci tedy lze považovat za originální. Teoretická část práce se zabývá zejména složením potravinových doplňků analyzovaných v rámci této práce a principy využitých analytických metod. V rámci experimentální části práce pak autor analyzoval obsah fenolických látek, chlorofylů, karotenoidů a některých vitaminů ve dvanácti doplňcích stravy, přičemž v případě analýzy obsahu fenolických látek a vitaminu C bylo vyzkoušeno více extrakčních postupů. V experimentální části byla dále hodnocena antimikrobiální aktivita potravinových doplňků i jejich vliv na růst probiotických bakterií. K formální stránce práce mám tyto připomínky: V kapitole 2.5.2 a 2.6.2.1 je část textu zdvojená. Teoretická i experimentální část obsahují větší množství překlepů, které ale srozumitelnost textu většinou nesnižují. V kapitole 4.1 u obr. 6 a obr. 7 nejsou v legendě uvedeny všechny vzorky. V případě kapitoly 4.2 neodpovídají obr. 8, 9 a 10 textu - pravděpodobně omylem zde byl vícekrát vložen obr. 11, pouze s jinými rozsahy osy y. V kapitole 4.4.1 jsou výsledky zpracovány do formy spojnicových grafů, i když by zde byly vhodnější grafy sloupcové stejného typu, jaký byl velmi vhodně zvolen pro kapitolu 4.4.2. Co se týče diskuse výsledků, autor dosažené výsledky porovnává s odbornými publikacemi a jeho závěry jsou jasně a logicky formulované. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 156239