VOSTREJŠ, P. Izolace ligninu z hroznových semen a jeho aplikace jako plniva pro polyhydroxyalkanoáty (PHA) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

Študent začal pracovať na svojej diplomovej práci v laboratóriu už v 4. ročníku. Preto zvládol veľmi úspešne veľký objem práce a pre neho nové metodiky a postupy, konkrétne izoláciu a modifikáciu lignínu z výliskov hrozna, prípravu PHA filmov, stanovenie množstva popola a antioxidačných vlastností a tiež analýzu výsledkov DSC, TGA, mechanických vlastností a FTIR. Študent bol samostatný, zodpovedný a na jeho výsledky je možné sa spoľahnúť. Svojou prácou sa študent podieľal na riešení výskumného projektu SoMoPro č. 6SA18032 a bilatelárneho Česko-Rakúskeho projektu č. 7AMB19AT. Výsledky získané v rámci tejto diplomovej práce boli zahrnuté do vedeckej publikácie, ktorá je momentálne v oponentskom riadení vo vedeckom impaktovanom časopise. Záverom by som chcela oceniť nielen pozitívny prístup Pavla Vostrejša k práci, ale aj jeho tímového ducha. Diplomovú prácu doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá aktuální a zajímavou problematikou tzv. „aktivních potravinových obalů“. Teoretická část vychází z úctyhodných 224 kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována na vysoce odborné úrovni, a přitom čtivě a zajímavě. Výskyt překlepů je minimální. Podává ucelený přehled dané problematiky a tvoří dobrý podklad pro experimentální část. Podstatou experimentální části byla izolace ligninu z hroznových výlisků (jako potravinářského odpadu), jeho charakterizace a následná aplikace do polymerního materiálu, zamýšleného jako materiál pro balení potravin. Hotový materiál byl testován z hlediska propustnosti pro plyny, antioxidačního potenciálu, mechanických a termálních vlastností. Je třeba vyzdvihnout využití řady různých laboratorních a instrumentálních technik, které student musel zvládnout. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, správně interpretovány a podrobně diskutovány. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Celá práce je zpracována výborným způsobem, nejvíce oceňuji její možné praktické využití. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123782