VOSTREJŠ, P. Izolace ligninu z hroznových semen a jeho aplikace jako plniva pro polyhydroxyalkanoáty (PHA) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Študent začal pracovať na svojej diplomovej práci v laboratóriu už v 4. ročníku. Preto zvládol veľmi úspešne veľký objem práce a pre neho nové metodiky a postupy, konkrétne izoláciu a modifikáciu lignínu z výliskov hrozna, prípravu PHA filmov, stanovenie množstva popola a antioxidačných vlastností a tiež analýzu výsledkov DSC, TGA, mechanických vlastností a FTIR. Študent bol samostatný, zodpovedný a na jeho výsledky je možné sa spoľahnúť. Svojou prácou sa študent podieľal na riešení výskumného projektu SoMoPro č. 6SA18032 a bilatelárneho Česko-Rakúskeho projektu č. 7AMB19AT. Výsledky získané v rámci tejto diplomovej práce boli zahrnuté do vedeckej publikácie, ktorá je momentálne v oponentskom riadení vo vedeckom impaktovanom časopise. Záverom by som chcela oceniť nielen pozitívny prístup Pavla Vostrejša k práci, ale aj jeho tímového ducha. Diplomovú prácu doporučujem k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce se zabývá aktuální a zajímavou problematikou tzv. „aktivních potravinových obalů“. Teoretická část vychází z úctyhodných 224 kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována na vysoce odborné úrovni, a přitom čtivě a zajímavě. Výskyt překlepů je minimální. Podává ucelený přehled dané problematiky a tvoří dobrý podklad pro experimentální část. Podstatou experimentální části byla izolace ligninu z hroznových výlisků (jako potravinářského odpadu), jeho charakterizace a následná aplikace do polymerního materiálu, zamýšleného jako materiál pro balení potravin. Hotový materiál byl testován z hlediska propustnosti pro plyny, antioxidačního potenciálu, mechanických a termálních vlastností. Je třeba vyzdvihnout využití řady různých laboratorních a instrumentálních technik, které student musel zvládnout. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, správně interpretovány a podrobně diskutovány. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Celá práce je zpracována výborným způsobem, nejvíce oceňuji její možné praktické využití. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123782