MLČOCHOVÁ, P. Studium antimikrobiálního efektu levandule na mikrobiom medu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

Předložená bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení vlivu levandule na mikrobiom a senzorickou kvalitu medu. Teoretická část poskytuje přehled klíčových aspektů týkajících se medu a levandule, zejména s ohledem na antimikrobiální vlastnosti levandulových silic a jejich využití v potravinářství a tvoří pevný základ pro experimentální práci. Praktická část si klade za cíl charakterizovat základní mikrobiologický profil modelových vzorků medu s přídavkem připraveného vodného extraktu z levandule i bez něj a následně vyhodnotit vliv tohoto extraktu na mikrobiom medu a jeho celkovou senzorickou kvalitu. Po celou dobu řešení práce projevovala studentka zájem o řešenou problematiku, k práci nejen v laboratoři přistupovala s iniciativou, aktivitou a vysokou mírou samostatnosti. V rámci rozsáhlé experimentální části si studentka osvojila řadu metod, od kultivačních a molekulárně diagnostických technik (qPCR) až po analýzu antimikrobiálního účinku na vybraných mikroorganismech, včetně provedení a vyhodnocení senzorické analýzy výsledného produktu. Lze konstatovat, že autorka v rámci práce komplexně propojuje teoretické poznatky s praktickým laboratorním ověřením relevantními metodami a spotřebitelským hodnocením. Získané výsledky jsou i přes drobné nedostatky zpracovány do kvalitní a přehledné bakalářské práce, přičemž závěry jsou v rámci diskuse odpovídajícím způsobem komentovány. Za pozitivní považuji také skutečnost, že téma předkládané bakalářské práce studentka sama navrhla. Přestože hodnocení podobnosti práce dosahuje hodnoty 22 %, jedná se o podobnost spočívající především v metodické části práce. Dosažené výsledky a jejich závěry jsou zcela původní a práci lze tedy považovat za zcela originální. Celkově studentka splnila všechny body zadání bakalářské práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou medu, resp. možností jeho obohacení vhodnou silicí s antimikrobiálními účinky. Výskyt mikroorganismů v medu souvisí s jeho původem, způsobem zpracování a skladování, je ukazatelem hygienické kvality a může ovlivnit i jeho senzorické vlastnosti. Zlepšení jeho mikrobiální stability takto přírodní cestou považuji za velmi vhodný přístup, jak zaručit jeho kvalitu a především bezpečnost. Teoretická část práce vychází z celkem 34 literárních zdrojů, zahrnujících populárně naučné i odborné knihy, časopisecké vědecké publikace a některé internetové zdroje v českém i anglickém jazyce. Popisuje mikrobiální profil medu a faktory, které ho ovlivňují, dále pak použitý rostlinný materiál, tj. levanduli, její složení a antimikrobiální účinky. Samostatná kapitola se věnuje popisu metod vhodných pro mikrobiologický rozbor medu. Teorie je zpracována velmi pěkně, přehledně a lze ji považovat za dostatečný podklad pro následující experimenty. Podstatou experimentální části bylo hodnocení vlivu extraktu z levandule lékařské (Lavandula angustifolia) na mikrobiom a senzorickou kvalitu vybraných vzorků medu. Nejprve byla klasickým kultivačním vyšetřením ověřena hygienická nezávadnost medů. Levandulový extrakt byl získán jednoduchou macerací ve sterilní vodě, ten byl následně přidán do vzorků medu (v množství 0, 5, 10 a 20 %). Na základě senzorického hodnocení (pořadová zkouška) byla určena optimální koncentrace extraktu v medu. Extrakt a med s/bez přídavku extraktu byly otestovány z hlediska antimikrobiální aktivity (jamková difuzní metoda) proti bakteriím Escherichia coli a Bacillus subtilis. Na závěr byla provedena RT-PCR pro doménu Bacteria, celkové plísně a celkové kvasinky. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Mám drobné výhrady ke zpracování výsledků (viz dále), ale jsou v celku správně interpretovány a velmi stručně diskutovány. Vzhledem k nepřehlednému značení vzorků jsou výsledky senzorické analýzy poněkud méně srozumitelné, nicméně lze z nich vyčíst, že levandulové aroma má pozitivní vliv na senzorické vlastnosti medu, ale pouze v nižších koncentracích; vyšší přídavek působil spíše negativně. Stejně tak v případě výsledků PCR analýzy; bylo provedeno velké množství experimentů, ale lze z nich poměrně obtížně vyčíst relevantní závěry. Uvítala bych i ukázky amplifikačních křivek a křivek tání, min. v příloze práce, to by možná pomohlo k lepší orientaci ve výsledcích. Nicméně zjištěné poznatky jsou celkem přehledně shrnuty v závěrech práce. Zajímavé je, že extrakt nevykazoval antimikrobiální aktivitu proti testovaným bakteriím. Obsahově velice zajímavá práce, na základě provedené kontroly plagiátu byla zjištěna míra podobnosti s jinými pracemi 22 %, experimentální část je ale plně originální. Práce obsahuje občasné překlepy a drobné formální chyby (nejednotné citace, chyby v interpunkci aj.), které ale nesnižují významně její kvalitu. Zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 161993