MATĚJKOVÁ, M. Změny obsahu aktivních látek v plodech jablek a hrušek v průběhu uchovávání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Studentka zpracovala rešerši zaměřenou na charakterizaci vybraných odrůd jablek a hrušek, obsah aktivních látek a možnosti dlouhodobého skladování. V rozsáhlé a časově náročné experimentální části zvládla metody stanovení skupinových antioxidačních parametrů i instrumentální analýzu individuálních fenolických látek typu katechinů metodou HPLC/UV-VIS. K řešení zadaných úkolů přistupovala studentka se zájmem a případné problémy řešila zcela samostatně . Projevila rovněž značnou míru organizačních schopností při plánování experimentů s labilním biologickým materiálem, potřebnou experimentální zručnost a laboratorní dovednosti. Výsledky zpracovala do přehledné práce s minimem chyb. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Halienová, Andrea

Predložená bakalárska práca Markéty Matějkovej plne zodpovedá zadaniu. Práca sa venuje sledovaniu nízkomolekulových antioxidantov u vybraných druhov ovocia v troch rôznych skladovacích podmienkach v časovom intervale dvoch mesiacov. V teoretickej časti sú stručne popísané sledované antioxidačné látky. Značná časť teórie sa venuje dozrievaniu a skladovaniu ovocia. Práve v tejto časti by som vytkla jednu drobnosť - a to použitie len jedného zdroja literatúry ku kapitolám o dozrievaní a skladovaní. Určite mohli byť aspoň choroby ovocia doplnené obrázkami z iných zdrojov. Na druhú stranu musím povedať, že práca má výbornú a rozsiahlu experimentálnu časť, kde bol odvedený kus práce a výsledky sú spracované naozaj prehľadne a hodnotne. Z experimentálneho hľadiska a s ohľadom na formu spracovania výsledkov študentke nie je čo vytknúť. Práca podáva komplexný súbor dát podložených dostatočnou diskusiou, takže jednoznačne prácu odporúčam k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 18837