ŠTEFKOVÁ, K. Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) jako producent biologicky aktivních látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Hudečková, Helena

Studentka Klára Štefková se ve své práci věnovala optimalizaci kultivace korálovce ježatého na vybraných substrátech s cílem stanovení nutričních parametrů, antioxidační kapacity a celkové biologické aktivity. V teoretické části práce popisuje charakteristiku Korálovce ježatého, podmínky kultivace a zpracování, možnosti produkce bioaktivních metabolitů tímto druhem a v závěru jeho terapeutickým potenciálem a potencionálním využitím v potravinách. V experimentální části studentka provedla kultivace mycelia korálovce ježatého na vybraných substrátech, kterými byli amarant, ječné kroupy, kukuřičná krupice, pšeničné otruby, quinoa bílá, quinoa červená a pohanka bílá. Dále se studentka seznámila s různými analytickými metodami, kterými stanovovala vybrané parametry. Konkrétně to byla spektrofotometrie pro stanovení obsahu celkových sacharidů, bílkovin, fenolických látek, flavonoidů a celkové antioxidační kapacity. Pro stanovení obsahu mastných kyselin studentka využila metody plynové chromatografie a byla využita i metoda HPLC pro stanovení pigmentů a lipofilních metabolitů. Analýzy byly provedeny u samotných substrátů, ale i u substrátů s obsahem mycelia Korálovce ježatého. Na základě získaných výsledků byla provedeno zhodnocení ohledně možnosti aplikace korálovce ježatého v oblasti potravinářského průmyslu. Studentka získala zajímavé výsledky, které přehledně zpracovala do grafů a tabulek a řádně oddiskutovala a vyvodila závěr. V laboratoři pracovala systematicky a svědomitě, provedla mnoho experimentů a prokázala schopnost poměrně samostatně za pomoci konzultantů řešit zadané úkoly. Pro vypracování literární rešerše použila 86 literárních odkazů, kde se snažila využít i aktuální publikace a literaturu. Dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Práci Kláry Štefkové hodnotím velmi kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 26 %, kde je 20% podobnost s prací diplomantky Bc. Terezy Radvanové, se kterou spolupracovaly v laboratoři a jejichž práce jsou tematicky provázány. Další nalezené podobnosti se většinou týkají metod v experimentální části práce a použitých metod. Vzhledem k uvedeným okolnostem lze textovou část práce považovat za originální. Tuto bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Večeríková, Paula

Bakalárska práca na tému "Koralovec ježatý (Hericium erinaceus) ako producent biologicky aktívnych látok" vypracovaná študentkou Klárou Štefkovou spĺňa všetky stanovené ciele, zahŕňajúce literárnu rešerš zameranú na charakterizáciu Koralovca ježatého, substráty a biologicky aktívne látky. V experimentálnej časti študentka kultivovala a optimalizovala kultivácie Koralovca na vybraných substrátoch. Substráty pred kultiváciou s Koralovcom aj po kultivácii boli analyzované z hľadiska nutričných parametrov, biologicky aktívnych látok a antioxidačnej kapacity. Výsledná experimentálna práca je zakončená vyhodnotením výsledkov a návrhom možnej aplikácie vybraných substrátov obohatených Koralovcom. Študentka v práci splnila všetky požiadavky zadania bakalárskej práce. Zároveň je odovzdaná práca v teoretickej časti logicky rozložená a poskytuje čitateľovi potrebné odborné informácie pre následnú experimentálnu časť, ktorá je prehľadne rozdelená napriek použitiu siedmich analytických metód stanovujúcich nutričné hodnoty substrátov. Výsledky sú prehľadne spracované do grafov, tabuliek a obrázkov, ktoré jasne vystihujú výsledky rôznych kultivácií, ich optimalizácií a stanovení nutričných hodnôt a ich zmien v závislosti od kultivácie s Koralovcom. Výsledky sú interpretované prehľadne a využívajú odbornú literatúru. Vo výsledkoch sa však nachádzajú drobné chyby vo forme zaokrúhľovania a neúplných komentárov k niektorým výsledkom. Výsledky však využívajú veľa odkazov na odbornú literatúru, pričom v celej práci je celkovo využitých 86 vecných a aktuálnych zdrojov. Za drobnú chybu považujem napríklad nesprávne ocitovanie obrázku č. 1. Jazyková úroveň spracovania textu je výborná, s pár drobnými nedostatkami. Práca je formálne na dobrej úrovni, avšak v texte chýbajú odkazy na jednotlivé obrázky a tabuľky. Zároveň práca nevyužíva kapitoly štvrtej kategórie, aj keď text je tak členitý. Naprieč prácou je tiež pár typografických preklepov. Vyššie spomínané nedostatky neznižujú úroveň textu. V závere práce je vidieť, že študentka splnila všetky ciele, komplexne porozumela zadanej tématike, namerala rozsiahle dáta, ktoré vecne a prehľadne vyhodnotila, podložila odbornou literatúrou a zároveň navrhla možné uplatnenie na trhu. Z prezentácie získaných výsledkov je vidieť, že študentka je schopná samostatnej práce v rámci teoretickej rešerše a experimentálnej práce v laboratóriu. Z tohto dôvodu, aj napriek pár nedostatkom, odporúčam prácu k obhajobe a hodnotím ju známkou A – výborne.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 151932