ŠTEFKOVÁ, K. Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) jako producent biologicky aktivních látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka Klára Štefková se ve své práci věnovala optimalizaci kultivace korálovce ježatého na vybraných substrátech s cílem stanovení nutričních parametrů, antioxidační kapacity a celkové biologické aktivity. V teoretické části práce popisuje charakteristiku Korálovce ježatého, podmínky kultivace a zpracování, možnosti produkce bioaktivních metabolitů tímto druhem a v závěru jeho terapeutickým potenciálem a potencionálním využitím v potravinách. V experimentální části studentka provedla kultivace mycelia korálovce ježatého na vybraných substrátech, kterými byli amarant, ječné kroupy, kukuřičná krupice, pšeničné otruby, quinoa bílá, quinoa červená a pohanka bílá. Dále se studentka seznámila s různými analytickými metodami, kterými stanovovala vybrané parametry. Konkrétně to byla spektrofotometrie pro stanovení obsahu celkových sacharidů, bílkovin, fenolických látek, flavonoidů a celkové antioxidační kapacity. Pro stanovení obsahu mastných kyselin studentka využila metody plynové chromatografie a byla využita i metoda HPLC pro stanovení pigmentů a lipofilních metabolitů. Analýzy byly provedeny u samotných substrátů, ale i u substrátů s obsahem mycelia Korálovce ježatého. Na základě získaných výsledků byla provedeno zhodnocení ohledně možnosti aplikace korálovce ježatého v oblasti potravinářského průmyslu. Studentka získala zajímavé výsledky, které přehledně zpracovala do grafů a tabulek a řádně oddiskutovala a vyvodila závěr. V laboratoři pracovala systematicky a svědomitě, provedla mnoho experimentů a prokázala schopnost poměrně samostatně za pomoci konzultantů řešit zadané úkoly. Pro vypracování literární rešerše použila 86 literárních odkazů, kde se snažila využít i aktuální publikace a literaturu. Dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Práci Kláry Štefkové hodnotím velmi kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 26 %, kde je 20% podobnost s prací diplomantky Bc. Terezy Radvanové, se kterou spolupracovaly v laboratoři a jejichž práce jsou tematicky provázány. Další nalezené podobnosti se většinou týkají metod v experimentální části práce a použitých metod. Vzhledem k uvedeným okolnostem lze textovou část práce považovat za originální. Tuto bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalárska práca na tému "Koralovec ježatý (Hericium erinaceus) ako producent biologicky aktívnych látok" vypracovaná študentkou Klárou Štefkovou spĺňa všetky stanovené ciele, zahŕňajúce literárnu rešerš zameranú na charakterizáciu Koralovca ježatého, substráty a biologicky aktívne látky. V experimentálnej časti študentka kultivovala a optimalizovala kultivácie Koralovca na vybraných substrátoch. Substráty pred kultiváciou s Koralovcom aj po kultivácii boli analyzované z hľadiska nutričných parametrov, biologicky aktívnych látok a antioxidačnej kapacity. Výsledná experimentálna práca je zakončená vyhodnotením výsledkov a návrhom možnej aplikácie vybraných substrátov obohatených Koralovcom. Študentka v práci splnila všetky požiadavky zadania bakalárskej práce. Zároveň je odovzdaná práca v teoretickej časti logicky rozložená a poskytuje čitateľovi potrebné odborné informácie pre následnú experimentálnu časť, ktorá je prehľadne rozdelená napriek použitiu siedmich analytických metód stanovujúcich nutričné hodnoty substrátov. Výsledky sú prehľadne spracované do grafov, tabuliek a obrázkov, ktoré jasne vystihujú výsledky rôznych kultivácií, ich optimalizácií a stanovení nutričných hodnôt a ich zmien v závislosti od kultivácie s Koralovcom. Výsledky sú interpretované prehľadne a využívajú odbornú literatúru. Vo výsledkoch sa však nachádzajú drobné chyby vo forme zaokrúhľovania a neúplných komentárov k niektorým výsledkom. Výsledky však využívajú veľa odkazov na odbornú literatúru, pričom v celej práci je celkovo využitých 86 vecných a aktuálnych zdrojov. Za drobnú chybu považujem napríklad nesprávne ocitovanie obrázku č. 1. Jazyková úroveň spracovania textu je výborná, s pár drobnými nedostatkami. Práca je formálne na dobrej úrovni, avšak v texte chýbajú odkazy na jednotlivé obrázky a tabuľky. Zároveň práca nevyužíva kapitoly štvrtej kategórie, aj keď text je tak členitý. Naprieč prácou je tiež pár typografických preklepov. Vyššie spomínané nedostatky neznižujú úroveň textu. V závere práce je vidieť, že študentka splnila všetky ciele, komplexne porozumela zadanej tématike, namerala rozsiahle dáta, ktoré vecne a prehľadne vyhodnotila, podložila odbornou literatúrou a zároveň navrhla možné uplatnenie na trhu. Z prezentácie získaných výsledkov je vidieť, že študentka je schopná samostatnej práce v rámci teoretickej rešerše a experimentálnej práce v laboratóriu. Z tohto dôvodu, aj napriek pár nedostatkom, odporúčam prácu k obhajobe a hodnotím ju známkou A – výborne.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 151932