PALÍKOVÁ, P. Kvasinky a víno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Pozitivně hodnotím velmi aktivní a pečlivý přístup při řešení této práce. Náročná několikaměsíční příprava byla zejména při izolaci čistých kmenů kvasinek pro identifikaci. Studentka pracovala systenmaticky, své teoretické vědomosti mohla dobře uplatnit při hledání řešení negativních výsledků. Cílem byla identifikace kvasinek bobulí a vinného moštu, což je součástí studie vlivu těchto MO na kvalitu vína. Výsledky byly publikovány v rámci posterového sdělení. Cíle práce byly naplněny a proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výborně/A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vadkertiová, Renata

Cieľom diplomovej práce bolo izolovať kmene kvasiniek zo vzoriek bobulí a hroznového muštu z ekologickej vinice, následne z čistých kmeňov kvasiniek izolovať DNA a pomocou RFLP-PCR identifikovať izolované kmene. Autorka diplomovej práce splnila ciele na výbornej odbornej úrovni. Predložená práca je logicky členená, prehľadne spracovaná, teoretická aj praktická časť je doplnená množstvom ilustračných obrázkov a fotografií. V práci sa autorka dopustila aj niekoľkých nepresností: str. 18 obr. 9 - jedná sa o druh Saccharomycodes ludwigii nie Schizosaccharomyces ludwigii str.20 rod Candida - na prípravu kŕmneho droždia mala autorka na mysli pravdepodobne druh Candida utilis, nie druh Candida albicans str. 39 Cystofilobasidium infirmo-miniatum nie Cystofilobasidium infirmaminiatur Sporobolomyces roseus nie Sporobolomyces rozdus Issatchenkia occidentalis nie Issatchenkia occidantalis K obhajobe by som mala tieto otázky: str. 15 V akých prostrediach sa vyskytujú druhy Saccharomycodes ludwigii, Kluyveromyces marxianus a druhy rodu Zygosaccharomyces a akú úlohu majú v potravinárskom priemysle? str. 41 Aký druh antibiotika ste použili na potlačenie rastu baktérií? Z muštu ste izolovali aj druh Pichia membranifaciens. Z akého zdroja sa mohol dostať do muštu? Aký vplyv môže mať na kvalitu vína?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 24130