GREIFENTHALOVÁ, I. Stanovení vybraných vonných látek v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. .
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení alergenních vonných látek v potravinách, jako modelové vzorky byly vybrány různé druhy sypaných aromatizovaných čajů. Pro extrakci cílených analytů ze vzorků čajů byla použita metoda SPME, pro jejich stanovení pak GC-FID. Vzorky byly zároveň hodnoceny senzoricky z hlediska chuti a vůně. Cílem bylo pokusit se objasnit vliv vybraných vonných látek na senzorickou kvalitu čajů. Práce navazuje na první experimenty provedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích a je součástí studie, která se věnuje problematice vybraných vonných látek, které mají nežádoucí (většinou alergenní) účinky na lidský organismus. Jejich výskytu v potravinách je třeba věnovat pozornost. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem a na základě provedené rešerše zpracovala poměrně kvalitní teoretický podklad práce. Velmi dobře zvládla problematiku senzorického hodnocení, přes počáteční drobné problémy s instrumentální technikou si vedla dobře i v chemické laboratoři. Pracovala velmi svědomitě a získala tak cenné původní výsledky, na které budou vzápětí navazovat další diplomové a bakalářské práce. Studentka během práce prokázala schopnost řešit zadané úkoly, orientovala se v příslušné problematice a účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Předložená diplomová práce se zabývá tématem vybraných vonných látek v potravinách a jejich stanovením. Zpracována je na 66 stranách + 10 stran příloh, přičemž teoretická a experimentální část z tohoto pohledu působí vyváženě. Celkově se na první pohled práce jeví jako pečlivě zpracovaná (pěkná grafická úprava, minimum pravopisných či typografických chyb), po důkladnějším prostudování však byla zjištěna celá řada nedostatků. Některé z nich vyústily v otázky do diskuze (viz. jiná část tohoto posudku), ty další, ať už formální či více závažné, jsou postupně vypsány zde: 1. Do teoretické části by bylo bývalo vhodné zapracovat přehled o vonných látkách rostlinného původu, které se využívají pro aromatizaci potravin, o možných biologických účincích těchto sloučenin a také metodách jejich stanovení. Takto diplomantka mohla získat lepší podklad pro svou diskuzi nad výsledky. 2. Odkazy na použité literární zdroje nejsou nikterak seřazeny - dle seznamu literatury jich má být 55, v textu jich je však uvedeno pouze 47 a navíc jsou zde 2, které naopak v seznamu chybí. 3. Výtka k číslování kapitol - některé jsou nevhodně volené (např. pouze 1 věta nebo jenom tabulky). 4. Předpokládám, že zrání čaje při 600°C (str. 15) je překlep. 5. V práci nejsou dodrženy jednotky dle SI; jednotka koncentrace je opakovaně (prakticky vždy - týká se to celé výsledkové části) uváděna se znaménkem "minus" namísto "krát". 6. Neodpovídají některé odkazy na obrázky, tabulky a přílohy. 7. Seznam zkratek není kompletní. 8. Při dělení tabulek na více stran je třeba každé pokračování řádně označit. 9. Legenda k tabulkám 12 až 16 je bez souvislosti uvedena až na konci kapitoly za grafem a diskuzí. 10. Ve výsledkové části jsou v grafech a tabulkách pro senzorickou analýzu uváděny vzorky pod nicneříkajícími kódy, což v důsledku znamená, že takto zpracovaná data (při ne zcela dostatečné diskuzi) mají minimální vypovídací hodnotu. I přes zjištěné nedostatky tuto práci k obhajobě doporučuji.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | C | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 48993