BLAHA, D. Analýza vín z vinařské oblasti Morava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Student splnil zadání bakalářské práce. Při sepisování bakalářské práce bych od studenta očekával větší aktivitu jednak v oblasti studia již obhájených VŠKP na ústavu UCHPBT tak i v oblasti studia odborné literatury. V rámci experimentální části bakalářské práce student prokázal schopnost samostatné činnosti a i přes některé technické obtíže se nakonec podařila analýza všech vzorků vín. Výsledky získané analýzou vzorků vín dokázal student relativně přehledně zpracovat, avšak až po několika zásadních metodických připomínkách od vedoucího závěrečné práce. Tyto korekce bylo možné provést mj. díky hojně využívaným možnostem konzultací s vedoucím. Bakalářskou práci Daniela Blahy doporučuji k obhajobě s celkovou známkou B, tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Křikala, Jakub

Předložená bakalářská práce je zaměřená na prvkovou analýzu vybraných moravských vín pro jejich identifikaci z hlediska geografického původu. Struktura práce má standardní členění dle požadavků, doporučil bych však menší členění textu na číslované kapitoly, přičemž podkapitoly 4. úrovně není nutné číslovat, nehledě na to, že v tomto případě ani nejsou zahrnuty v obsahu. V teoretické části se autor zabývá faktory ovlivňujícími autenticitu vín a geologickou charakteristikou vinných regionů, přičemž tuto část rešerše bych viděl spíš jako doplňkovou vzhledem k tomu, že práce je zaměřená na chemickou analýzu. Uvítal bych kapitoly zabývající se podrobnějším chemickým složením vína, jak vyplývá ze zadání práce, popř. oddíl pojednávající o statistických metodách používaných při hodnocení autenticity potravin. Rovněž bych u kapitol zabývajících se např. technologickými postupy doporučil proložit text názornými schématy či doprovodnými obrázky. Konkrétně u podkapitoly 2.2.5 bych rozhodně i změnil nadpis, neboť se zabývá technologií výroby vína (zpracovávají se bobule vinné révy). Kvalitu literární rešerše také snižují neobratné formulace a větné konstrukce, místy má autor tendenci přecházet z odborného stylu spíše k vyprávění, takže je třeba na tomto rovněž zapracovat. V rámci experimentální části autor analyzoval celkem 13 vzorků vín ze tří různých oblastí, ale chybí další specifika, jako je např. přívlastek vín či obsah alkoholu ve vybraných vzorcích. Rovněž bych doporučil sjednocení podkapitol obsahujících použité pomůcky a chemikálie a jejich přehlednější zápis, stejně jako jasněji formulované pracovní postupy (např. ředění 10% ethanolem místo "deionizovanou vodou obsahující 10 hm.% ethanolu"). V rámci instrumentální analýzy kvituji kombinaci ICP-OES a ICP-MS pro analýzu stopových prvků, ale postrádám detailnější informace o analytech, např. jejich ionizační energie a měřené vlnové délky, a kalibrační přímky či jejich korelační koeficienty. Naměřená data jsou shrnuta v souhrnné tabulce, ale pro větší přehlednost bych u prvkové analýzy doporučil také dílčí tabulky, např. pro makroelementy a stopové prvky, včetně základních statistických údajů a také vhodné grafické znázornění. Oceňuji však porovnání zjištěných výsledků s dalšími studiemi a také aplikaci vícerozměrné analýzy dat, i když použité statistické metody mohly být detailněji popsány. Dosažené závěry jsou pak stručně a srozumitelně formulovány. Autor čerpal ze 69 literárních zdrojů, které jsou správně citovány, i když výhrady mám k formátování textu citací a k zvýrazněným hypertextovým odkazům. Při zápisu několika citací v textu se jednotlivé odkazy zapisují oddělené čárkou či středníkem do jedné hranaté závorky před interpunkční znaménko. Z typografického hlediska bych dále autora upozornil zejména na rozdíl mezi spojovníkem a pomlčkou, použití pevných mezer, formátování nadpisů a titulků a zápis cizojazyčných pojmů kurzívou atd. Spousta typografických nedostatků je patrná už na první pohled a výrazně snižují celkovou kvalitu práce. Přesto doporučuji předloženou bakalářskou práci k obhajobě a na základě uvedených připomínek ji hodnotím celkovou známkou "C", tj. dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování D
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 161780