FIALOVÁ, T. Studium vlivu mikrobiální degradace ligninu na jeho výslednou molekulovou hmotnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

V diplomovej práci s názvom „Studium vlivu mikrobiální degradace ligninu na jeho výslednou molekulovou hmotnost“ sa študentka Bc. Tereza Fialová zaoberala možnosťou modifikácie molekulovej hmotnosti a polydisperzity lignínu biotechnologicky. Študentka preukázala svoje výborné teoretické a praktické vedomosti, pozitívny prístup k práci, pracovitosť, nadšenie pre výskum a nové úlohy a tímového ducha. Študentka splnila všetky zadané termíny kontroly práce a aktívne využila ponúknuté konzultácie, pričom preukázala samostatnosť v plánovaní práce, samotnej realizácii ako aj vyhodnocovaní výsledkov a aktívnej diskusii. Všetky zadané ciele v diplomovej práci boli splnené v plnom rozsahu. Diplomovú prácu hodnotím známkou výborne (A) a odporúčam k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hudečková, Helena

Diplomová práce studentky Terezy Fialové se týká problematiky mikrobiologické degradace ligninu pomocí dřevokazných hub Fomitopsis pinicola a Lenzites betulina. Teoretická část práce se zabývá literární rešerší k tématu ligninu, možnostmi jeho extrakce, využití a mikrobiální degradace. Tato část práce je přehledná a logicky řazená. Měla bych zde výhrady ohledně vložených obrázků 3, 7, 9 a 11, které jsou poněkud rozmazané. Studentka měla zvolit jiný formát, aby byly ostřejší. Experimentální část je věnována nalezení vhodného média pro růst vybraných dřevokazných hub a produkci ligninolytických enzymů u kterých byl dále pozorován vliv na změnu struktury ligninu. V této části bylo provedeno dostatečné množství experimentů. Získané výsledky jsou přehledně uspořádané a řádně okomentované. K této části mám pouze pár formálních výhrad, a to ohledně používání názvů „potato dextrose broth“, „agar powder“ a „malt extract“, kde by byly vhodnější české ekvivalenty. Dále bych měla výhradu k výrazu „kultivace při rotaci 150 rpm“, místo slova „rotace“ by bylo vhodnější volit míchání či otáčky. Poněkud neobratně působí i označování metody SEC-MALS, kde studentka uvádí: „pomocí vylučovací chromatografie s multi-angle light scattering detektorem“, lépe by působilo napsat: „vylučovací chromatografie s detektorem typu MALS“. V předložené práci se vyskytuje minimum pravopisných chyb a překlepů. V závěru by bylo vhodné uvést konkrétní hodnoty naměřených enzymových aktivit. Uvedené výhrady a připomínky jsou spíše formálního charakteru a nesnižují celkovou úroveň předložené diplomové práce. Tato práce splňuje předepsaný rozsah a studentka použila dostatečné množství literárních odkazů. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 147496