HAVLÍKOVÁ, M. Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Bakalářská práce Michaely Havlíkové „Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás“ byla zaměřena na výrobu bílých klobás s přídavkem různých bylin a jejich senzorické hodnocení. Studentka v teoretické části velmi dobře popisuje složení a výrobu bílých klobás, chemické složení použitých bylin, metodiku senzorické analýzy a stručně zmiňuje použitou metodu stanovení antimikrobiální aktivity bylin. Studentka zcela splnila požadavky zadání bakalářské práce, pracovala pečlivě a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Velmi aktivně a samostatně přistupovala k senzorické analýze. Nad rámec zadání stanovila antimikrobiální aktivitu bylin. Získaná data statisticky zpracovala a výsledky dobře vyhodnotila v diskusi a v závěrech bakalářské práce. Při vypracování práce velmi dobře využívala poznatků z domácí i zahraniční literatury. S prací Michaely Havlíkové jsem celkově velmi spokojena, její bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A |
Předložená bakalářská práce se věnuje stanovení senzorických vlastnosti bílých klobás po přídavku tří různých aromatických bylin. Teoretická část práce je zaměřena na složení a výrobu bílých klobás. Dále popisuje použité byliny, metody senzorické analýzy a metody stanovení antimikrobiální aktivity. Experimentální část práce se pak věnuje přípravě bílých klobás s přídavkem tymiánu, bazalky a levandule a také stanovení antimikrobiální aktivity u jmenovaných bylin. V kapitole Výsledky a diskuse pak studentka komentuje výsledky senzorické analýzy vyrobených bílých klobás a také výsledky antimikrobiálního testování. Tyto výsledky jsou zpracovány přehledně a srozumitelně okomentovány. I když se v práci vyskytují drobné nedostatky, např. názvy mikroorganismů nejsou psány kurzívou, působí práce celkově velmi dobrým dojmem. V práci pak oceňuji především snahu studentky srovnat dosažené výsledky s odbornou literaturou. Naopak mi v práci chybí základní analytická charakterizace připravených klobás, a to především stanovení zastoupení sacharidů, lipidů a bílkovin. Dále bych uvítala také stanovení množství antioxidantů po přídavku použitých bylin. Nicméně tyto analýzy nebyly cílem předložené bakalářské práce a jejich absence tak nijak nesnižuje kvalitu této práce. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití literatury a její citace | B |
eVSKP id 138990