KOCIÁNOVÁ, L. Sledování vlastností kvasinek v průběhu kvašení piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Studentka Lenka Kocianová začala řešit problematiku diplomové práce v zimním semestru 2006. Již při zadávání tématu projevila zájem řešit problematiku, která bude souviset s technologií výroby piva. Následně prokázala mimořádně dobré organizační schopnosti a navrhla řešit svou diplomovou práci na téma, které získala přímo v pivovaře Litovel. Zde potom provedla i celou experimentální část své práce. V průběhu 4.ročníku absolvovala několika měsíční studijní pobyt na univerzitě v Huelvě ve Španělsku, kde si rozšířila své jazykové znalosti, jakož i odborné znalosti z řešené problematiky. Při práci v pivovaře Litovel taktéž prokázala schopnosti pracovat v odborném týmu.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práce se zabývá problematikou kvašení v technologickém procesu výroby piva. Na základě sledování změn několika vybraných parametrů byla zhodnocena kvalita použitých pivovarských kvasinek, jejich vliv na průběh kvašení a možnost jejich opakovaného použití. Předložená diplomová práce splnila stanovené cíle, po stránce obsahové je vynikající, zajímavá, oceňuji přímé využití v praxi, nicméně je zde řada formálních nedostatků, které zbytečně snižují kvalitu práce. S ohledem na kvalitu a množství vykonané práce a celkovou úroveň zpracování doporučuji diplomovou práci k obhajobě a navrhuji klasifikační stupeň "velmi dobře - B".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | 12 | Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. |
Logické členění práce | A | 12 | Práce je logicky a přehledně členěna. |
Kvalita zpracování výsledků | C | 8 | Výsledky jednotlivých provedených analýz jsou zpracovány správně, pouze pro výpočet celkového počtu buněk kvasinek byl použit nesprávný přepočítávací faktor na objem komůrky. |
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | 12 | Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, přehledně a srozumitelně. |
Úroveň jazykového zpracování | C | 10 | |
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | 10 | Formální úroveň a jazykové zpracování práce je horší, vyskytuje se zde řada chyb, překlepů, nesprávných jednotek atd. |
Závěry práce a jejich formulace | A | 12 | Uvedené závěry správně vystihují zjištěné experimentální poznatky. |
Využití literatury a její citace | B | 10 | Teoretická část práce je zpracována velmi kvalitně, poznatky převzaté z odborné literatury jsou prezentovány formálně správně. V práci je citováno celkem 14 zdrojů, mohlo být citováno více cizojazyčných zdrojů, především původních experimentálních prací zabývajících se řešenou problematikou. Citace neodpovídají přesně požadavkům příslušné normy. |
eVSKP id 305