ZELENKOVÁ, J. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Urbášková, Hana

Řešení rodinného vinařství vychází přímo z daného místa a navazuje na jeho historickou stopu. Pro dosažení měřítka přiměřeného měřítku okolí je objekt rozdělen na dvě části – vinařské centrum nahoře mezi vinicemi a cyklopenzion dole u nábřeží. Objekt nemá potřebu stát se dominantním, zároveň však jeho rytmizovaná struktura proměňující se i výškově vytváří potenciál pro svět mnoha smyslů a významů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Postupná dobře organizovaná, zodpovědná práce tvořila podmínky ke zpracování zadaného úkolu.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Menšíková, Naděžda

Práce dokládá schopnost autorky uplatnit se v profesi, nicméně vykazuje některá slabá místa především v oblasti zakreslování konstrukcí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Dva provozy – vinařské centrum (vč.skladu mechanizace) a objekty s ubytováním, restaurací a půjčovnou loděk studentka od sebe výrazně odděluje a umísťuje je na poměrně vzájemně vzdálených lokalitách. Argumentuje odlišnými požadavky na jejich provoz a na napojení k příjezdové a přístupové komunikaci. Oba objekty jsou však propojeny pěší stezkou. Pro zdůraznění vazby mezi objekty se nabízí navrhnout ji např. jako „naučnou stezku“ pro zpestření relativně velké vzdálenosti mezi objekty.
Architektonické řešení C Obě stavby vychází ze stejného archetypálního předobrazu staveb dané lokality. Studentka však volí velmi podobné výrazové prostředky u obou (nejen formální dřevěné lamely) a tím se ochuzuje o možnost výrazněji odlišit jejich různé funkce i umístění.
Provozní řešení D Mezera“ mezi objekty, která skýtá průhled do krajiny, by mohla poskytnout jistě zajímavý pohled prosklenými plochami i do částí výroby vína a tím tento nepříjemně vysoký prostor zatraktivnit. Zakreslování půdorysů (2.np.) je nesprávné a ztěžuje orientaci v dispozicích. Restaurace a ubytování – zásobování zázemí restaurace a vzájemné vazby kuchyně a skladů je komplikované. Společné hygienické zařízení hostů a zaměstnanců nelze slučovat. Zázemí restaurace zabírá vzhledem k velikosti odbytového prostoru příliš velkou plochu. Dále postrádám recepci pro ubytování hostů. Některé pokoje jsou díky malým oknům nedostatečně osvětleny. Terasy před objektem jistě poskytnou příjemné posezení s výhledem na vodní hladinu, větší pozornost by si však zasloužila funkce a úprava bezprostředního okolí objektu.
Technicko konstrukční řešení C Konstrukční řešení je schopné realizace, i když ve výkresech konstrukčních schémat i detailů je řada nejasností. Oceňuji však energetický koncept stavby doložený funkčním schématem a způsob hospodaření s dešťovou vodou i s vodou odpadní.
Formální úroveň B Grafické zpracování je na dobré úrovni, studentka práci zhodnotila důkladnou analýzou místa stavby i historie vinařství.
Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 93108