BOROVÁ, Š. Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
V bakalárskej práci s názvom „Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv“ študentka Šárka Borová využila antioxidačnú aktivitu plodov šípkovej ruže na inhibíciu oxidácie ovocného džúsu pripraveného odšťavením hrušiek. V súčasnej dobe sa zaznamenáva zvýšený dopyt po „prirodzených“ aditívach pre potraviny a nápoje. Predložená bakalárska práca mala za cieľ poukázať na antioxidačné účinky etanolových extraktov pripravených z plodov šípovej ruže (tzv. šípok), ktoré by bolo možné využiť napríklad na stabilizáciu čerstvých ovocných nápojov. Samotnej experimentálnej práci predchádzal vlastnoručný zber plodov šípovej ruže študentkou. Kladne hodnotím, že študentka počas pandémie okrem zberu a sušenia dostatočného množstva plodov šípky a prípravy extraktov, tiež napísala hodnotnú literárnu rešerš, ktorá slúžila ako podklad pre teoretickú časť bakalárskej práce. Chcela by som vyzdvihnúť fakt, že hneď ako to situácia dovolila, študentka intenzívne pracovala v laboratóriu, kde ukázala svoju pracovitosť, zručnosť a precíznosť. Šárka Borová tiež preukázala schopnosť pracovať v tíme a svoju kolegialitu. Tiež oceňujem, že študentka sa okrem celej škály analytických metód naučila spracovávať dáta v programe Origin, ktorý použila k štatistickému hodnoteniu výsledkov. Môžem konštatovať, že ciele bakalárskej práce boli splnené v celom rozsahu. Študentka vyhodnotila a diskutovala výsledky na relevantnej úrovni a došla k správnym záverom práce. Celkovo som s úrovňou bakalárskej práce, tak s teoretickou časťou ako aj s experimentálnou časťou veľmi spokojná a preto ju hodnotím známkou výborne (A) a doporučujem k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce studentky Šárky Borové s názvem „Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv“ je zaměřena na velmi zajímavé a aktuální téma využití plodů šípkové růže jako přirozeného aditiva. Z plodů růže šípkové byly připraveny různé ethanolové extrakty, ve kterých byl analyzován celkový obsah sacharidů, polyfenolů, flavonoidů, vitamínu C a stanovena antioxidační aktivita. Vybraný ethanolový extrakt byl použit k inhibici oxidace hruškové šťávy a potvrdil teorii, že je možné ho využít jako přírodního stabilizátoru čerstvých ovocných šťáv. Bakalářská práce v rozsahu 45 stran je napsaná přehledně, jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Teoretická část shrnuje poznatky o růži šípkové, jejím chemickém složení a možnostech jejího použití v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Studentka při vypracování bakalářské práce prokázala velmi dobrou schopnost pracovat se zahraniční i domácí literaturou. V práci je 48 citací. Experimentální část popisuje přípravu ethanolových roztoků a jednotlivá stanovení studovaných analytů. Tato část je vhodně doplněna ukázkami naměřených kalibračních křivek. Výsledky analýz jsou zpracovány v grafech a tabulkách a velmi dobře diskutovány v kapitole Výsledky a diskuze, která je na 10 stranách. Ke zpracování výsledků použila studentka statistický program Origin, který velmi dobře zvládla. Závěry práce jsou shrnuty v příslušné kapitole a odpovídají naměřeným výsledkům. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Celkově hodnotím tuto bakalářskou práci známkou A a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 129936