KOPLÍK, V. Marketingový mix vybraného pivovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2024.
Předložená diplomová práce představuje kvalitní podklad, který pomůže podniku zefektivnit své procesy v oblasti marketingových činností. Celkově se jedná o standardně zpracovanou práci. OTÁZKA 1: Vymezte hlavní zákaznické persony, pro které doporučujete uplatnit uvedené návrhy? OTÁZKA 2: Jakým způsobem ovlivňuje prodejní cena piva zákaznické preference? OTÁZKA 3: Kdo bude zodpovědný za realizaci uvedených návrhů? Je ve vybraném podniku dostatečná personální kapacita?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | C | Diplomant zpracoval diplomovou práci na standardní úrovni. Vzhledem k jednotlivým návrhům práce a výslednému zhodnocení lze konstatovat, že diplomová práce dosáhla stanoveného hlavního cíle. | |
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | C | Zvolený postup a použité metody odpovídají zadanému tématu diplomové práce. Jejich popis v teoretické části diplomové práce je velmi stručný, ale následné využití pak odpovídá v zásadě správným přístupům. Za pozitivní považuji využití číselného vyhodnocení SWOT analýzy. Negativně pak v analytické části práce hodnotím velmi stručný popis obecného okolí (kap. 4.6 PEST) a také popis oborového okolí (kap. 4.7 Porterův model 5 konkurenčních sil). Na základě uvedeného popisu je velmi problematické shrnout dílčí faktory vlivu. | |
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | Diplomant zpracoval popis vnějšího prostředí velmi stručně až vágně, díky čemuž je obtížné vyvozovat některé závěry. V rámci vnějšího prostředí uvádíá diplomant celou řadu dat, která však slabě vysvětluje a tím dochází ke snížení identifikace vlivů. Tyto vlivy nejsou komentované, čímž dochází k určitému zkreslení pro uváděné návrhy. Identifikované faktory, uvedené ve SWOT analýze, nejsou jednoznačně zformulovány a podpořeny dílčími analýzami (např. vysoká spotřeba piva v ČR – je klesající trend spotřeby, graf 11, s. 65). | |
Praktická využitelnost výsledků | C | Uvedené návrhy lze považovat za vhodné pro zlepšení úrovně marketingových činností ve vybraném podniku. Jednotlivé návrhy pak představují dobré "nápady" na realizaci, směřující ke stabilizaci podniku na zvoleném trhu v oblasti marketingových činností s důrazem na oblast marketingové komunikace. Před samotnou realizací je však vhodné více tyto návrhy rozpracovat včetně vstupních analýz (např. rozšíření sortimentu,účast na festivalech). | |
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | B | Diplomová práce obsahuje drobné formální chyby, které mírně ovlivňují přehlednost práce. Z hlediska použité odborné terminologie je diplomová práce na velmi dobré úrovni. Diplomant využil odborné pojmy odpovídajícím způsobem. | |
Práce s informačními zdroji, včetně citací | D | Kontrola diplomové práce v prostředí systému THESES zjistila 31 % shodu. Po manuální kontrole práce konstatuji, že ke shodě došlo převážně v teoretické části práce, a to u takových částí, které je velmi obtížné formulovat v jiné podobě. U všech vymezených shod jsou uvedeny citace použitých zdrojů. Předloženou diplomovou práci považuji – i přes uvedenou shodu – za v zásadě originální dílo. Použité zdroje plně odpovídají zadanému tématu a jejich využití je na velmi dobré úrovni. Diplomant využívá relevantní zdroje, které popisují zvolené téma diplomové práce. V rámci úrovně citací v analytické části diplomové práce je uvedena citace, která není přímo dohledatelná ve zdrojích (Pivovar Zubr) - ve zdrojích je uveden zdroj Zubr, 2024. V rámci analýzy vnějšího prostředí uvádí diplomant v textové části převážně zdroj z vybraného podniku a to i přesto, že popisuje např. stav konkurence či popisuje bariéry vstupu na trh, sociální nebo technologické faktory. |
1. Předložená DP se zabývá marketingovým mixem společnosti Pivovar ZUBR. Práce je srozumitelně strukturovaná do 3 základních částí, které na sebe logicky navazují. Jednoznačně je definován cíl práce, kterým je provedení rozboru stávajícího MM pivovaru a připravení návrhu nového MM. V kapitole 5 DP jsou v 6 dílčích bodech vyspecifikovány konkrétní návrhy na změnu MM pivovaru a tím naplněn stanovený cíl práce. 2. Pro dosažení stanoveného cíle autor navrhl a v analytické části využil standardní metody a postupy adekvátně rozsahu práce. Vhodně využil dotazníkového šetření o spotřebitelském chování a preferencích, provedené na sociálních sítích s využitím webové aplikace Survio. Výsledky analýz jsou vyhodnoceny a interpretovány pomocí SWOT analýzy. 3. Autor způsobem zpracování a kvalitou diplomové práce prokazuje schopnost interpretovat zjištěné výstupy a vyvozovat z nich závěry na standardní úrovni. 4. Návrh MM vychází z provedených analýz a průzkumů a je dobře zpracován, včetně vyčíslení realizačních nákladů v návrhové části práce. V obecné rovině je tento MM velmi dobře použitelný pro pivovary velikosti a charakteru sledovaného pivovaru. V současné situaci a vzhledem ke změnám v Pivovaru ZUBR lze z DP využít závěry z provedené analýzy , výstupy z dotazníkového šetření a dílčí návrhy z MM. 5. Předložená DP je logicky strukturována, odborná terminologie je používána správně. Za slabší stránku práce považuji její grafickou a gramatickou úroveň. V práci se objevují nedostatky typu odtržení nadpisu od obsahu, či rozdělení tabulky mezi stránkami, nebo drobné gramatické chyby. Tyto nedostatky nemají dopad na věcný obsah práce. 6. Informační zdroje jsou zvoleny na potřebné úrovni, v dostatečném množství a rozsahu, a jsou adekvátní tématu diplomové práce. V poměrně velkém rozsahu jsou vhodně využity podklady Pivovaru ZUBR.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | ||
Praktická využitelnost výsledků | C | ||
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | D | ||
Práce s informačními zdroji | C |
eVSKP id 160512