MAHDALOVÁ, M. Hodnocení senzorické jakosti chleba [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných vzorků pšenično-žitného chleba dostupných na českém trhu. Hodnotitelé posuzovali chuť, vůni a texturu pomocí kategorové ordinální stupnice a celkovou senzorickou kvalitu a přijatelnost vzorků pořadovým testem. Senzorické hodnocení je specifická disciplína, studentka velmi dobře zvládla metodiku i provedení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky, jejímž cílem bylo monitorovat požadavky a preference českých spotřebitelů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vránová, Dana

Studentka vypracovala vybrané téma na 49 stranách. V teoretické části shrnuje informace o surovinách a výrobě chleba a o principech senzorické analýzy. Práce je psána s minimem překlepů a s literární podporou 38 zdrojů literatury, které jsou správně citovány. K této části mám tyto připomínky: - tabulka 2.1 str. 12 -chybí jednotky pro vyjádření množství popela - slizy patří k rozpustným vlákninám, proto by bylo vhodnější spojit odstavce 2.2.2.4 a 2.2.2.5 dohromady - tabulka 2.5 str. 21 - není jasné v jakých stupních je vyjadřována kyselost kvasu Experimentální část byla věnována senzorické analýze pěti vybranách balených druhů chleba. Výsledky jsou shrnuty přehledně v tabulkách a grafech.Připomínky k experimentílní části: - není z textu jasné jak autorka dospěla k hodnotám mediánu u jednotlivých hodnocených parametrů -k závěru práce: nemyslím si, že z tak malého počtu jednoho typu výrobků (balený chléb) je možné usuzovat na dobrou kvalitu chleba v českých obchodech. Doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnotot B-velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 49779