MICHALICOVÁ, A. Design stroje na výrobu točené zmrzliny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - B. Diplomantka předložila vizuálně vyvážené výtvarně- technické řešení, v horních partiích se podařilo odpoutat se od výrazného krabicovitého charakteru konkurenčních produktů. Celek je charakterizován jednoduchou siluetou, která do jisté míry vyplývá z charakteru zařízení. Inovativním je vyřešení tradičně opomíjeného problému manipulace se zařízením či návrh snímatelného krytu pákového systému. Kvalitně jsou zpracovány servisní přístupy k vnitřním komponentům i zohledněny hygienické aspekty. Za nedostatek považuji objemnost ve spodní části, která snižuje ergonomický komfort pro sedící obsluhu. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní řešení tématu Design stroje na výrobu točené zmrzliny v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Paliatka, Peter

Autorka diplomovej práce si našla cestu k svojmu výsledku prostredníctvom výbornej analytickej časti. Stroj na výrobu točenej zmrzliny patrí medzi gastronomické technológie, ktoré sú v bezprostrednom vizuálnom kontakte so širokým spektrom zákazníkov. Patrí medzi produkty tvoriace súčasť interiéru cukrárne, kaviarne alebo iného verejného interiéru kde sa stáva dominantou podobne ako kávovar alebo pivná pipa. Byť v pozícií tvorcu dominanty je pre dizajnéra určitou výzvou. Z môjho pohľadu si autorka poradila zaujímavým spôsobom, siahla po retrospektíve. Jej dizajn produktu ma jemné črty z 50. rokov 20. st. prepracované v intenciách súčasnej doby. Pozitíva projektu: Horná časť strojného zariadenia má požadovaný charakter zariadenia ktoré dáva jasný signál o svojom poslaní. Horná časť s ovládačmi a pracovným priestorom je dôsledne prepracovaná po stránke tvaru , funkcie, technológie a ergonómie. Farebnosť produktu podporuje jeho poslanie. Výhrady: Zásadnú výhradu mám k spodným dvierkam chladiaceho priestoru. Je na škodu že ich tvar stratil charakter hornej časti, má úplne inú tvarovú hodnotu a svojim vzhľadom pôsobia akoby z iného časového obdobia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92392