MICHALICOVÁ, A. Design stroje na výrobu točené zmrzliny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - B. Diplomantka předložila vizuálně vyvážené výtvarně- technické řešení, v horních partiích se podařilo odpoutat se od výrazného krabicovitého charakteru konkurenčních produktů. Celek je charakterizován jednoduchou siluetou, která do jisté míry vyplývá z charakteru zařízení. Inovativním je vyřešení tradičně opomíjeného problému manipulace se zařízením či návrh snímatelného krytu pákového systému. Kvalitně jsou zpracovány servisní přístupy k vnitřním komponentům i zohledněny hygienické aspekty. Za nedostatek považuji objemnost ve spodní části, která snižuje ergonomický komfort pro sedící obsluhu. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní řešení tématu Design stroje na výrobu točené zmrzliny v oboru průmyslový design.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | B | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Autorka diplomovej práce si našla cestu k svojmu výsledku prostredníctvom výbornej analytickej časti. Stroj na výrobu točenej zmrzliny patrí medzi gastronomické technológie, ktoré sú v bezprostrednom vizuálnom kontakte so širokým spektrom zákazníkov. Patrí medzi produkty tvoriace súčasť interiéru cukrárne, kaviarne alebo iného verejného interiéru kde sa stáva dominantou podobne ako kávovar alebo pivná pipa. Byť v pozícií tvorcu dominanty je pre dizajnéra určitou výzvou. Z môjho pohľadu si autorka poradila zaujímavým spôsobom, siahla po retrospektíve. Jej dizajn produktu ma jemné črty z 50. rokov 20. st. prepracované v intenciách súčasnej doby. Pozitíva projektu: Horná časť strojného zariadenia má požadovaný charakter zariadenia ktoré dáva jasný signál o svojom poslaní. Horná časť s ovládačmi a pracovným priestorom je dôsledne prepracovaná po stránke tvaru , funkcie, technológie a ergonómie. Farebnosť produktu podporuje jeho poslanie. Výhrady: Zásadnú výhradu mám k spodným dvierkam chladiaceho priestoru. Je na škodu že ich tvar stratil charakter hornej časti, má úplne inú tvarovú hodnotu a svojim vzhľadom pôsobia akoby z iného časového obdobia.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | B | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | |||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | B |
eVSKP id 92392