OPIAL, T. Biotransformace kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tomáš Opial se ve své bakalářské práci zaměřil na mikrobiální transformaci kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky. V rámci předložené práce byl především proveden screening transformačního potenciálu vybraných extremofilních prokaryotických mikroorganismů. Při experimentální činnosti spojené s realizací bakalářské práce si student počínal aktivně, pečlivě a samostatně. Úspěšně zrealizoval všechny naplánované kultivační experimenty, provedl analýzy vzorků experimenty a zároveň byl schopen realizovat základní bioinformatickou analýzu transformačního potenciálu u vybraných mikrobiálních kmenů. V rámci práce se podařilo identifikovat několik slibných mikroorganismů, které by mohli být zajímavými kandidáty pro mikrobiální výrobu vanilinu a jeho derivátů, proto bude tématika předložené práce dále rozvíjena v navazujících experimentech. Také při finalizaci textové části své práce si student počínal zodpovědně a samostatně, byl schopen připravit kvalitní závěrečnou práci splňující všechny formální i obsahové nároky. Experimentální výsledky student dokázal přehledně a srozumitelně presentovat, komentovat a diskutovat. Po textové stránce je práce velice zdařilá a dobře čitelná. Na základě výše uvedeného bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Student Tomáš Opial se ve své bakalářské práci zabýval studiem biotransformace kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky. Teoretická část práce je hezky zpracovaná. Je také přehledná a logicky členěná. Teoretická část vychází z hodnotné zahraniční literatury a zaměřuje se jednak na kyselinu ferulovou, ale také na její transformaci a na senzoricky aktivní látky získané právě z kyseliny ferulové. Experimentální část práce byla zaměřena na transformaci kyseliny ferulové pomocí třinácti bakterií, ve kterých byly zahrnuté také extrémofilní mikroorganismy, konkrétně halofilní a termofilní bakterie. Student využil nejen kultivační techniky, ale také spektrofotometrické stanovení celkových fenolických látek a kvantitativní a kvalitativní analýzu pomocí HPLC, a tím získal značné množství výsledků. Kapitola výsledky a diskuse je logicky členěná. Výsledky jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů. Výsledky jsou následně i popsány v textu, ale jejich diskuse převážně chybí. V práci si vyskytuje pár formálních či typografických chyb. Avšak tato skutečnost nijak nezhoršuje celkový dojem z práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 131526