OPIAL, T. Biotransformace kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Tomáš Opial se ve své bakalářské práci zaměřil na mikrobiální transformaci kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky. V rámci předložené práce byl především proveden screening transformačního potenciálu vybraných extremofilních prokaryotických mikroorganismů. Při experimentální činnosti spojené s realizací bakalářské práce si student počínal aktivně, pečlivě a samostatně. Úspěšně zrealizoval všechny naplánované kultivační experimenty, provedl analýzy vzorků experimenty a zároveň byl schopen realizovat základní bioinformatickou analýzu transformačního potenciálu u vybraných mikrobiálních kmenů. V rámci práce se podařilo identifikovat několik slibných mikroorganismů, které by mohli být zajímavými kandidáty pro mikrobiální výrobu vanilinu a jeho derivátů, proto bude tématika předložené práce dále rozvíjena v navazujících experimentech. Také při finalizaci textové části své práce si student počínal zodpovědně a samostatně, byl schopen připravit kvalitní závěrečnou práci splňující všechny formální i obsahové nároky. Experimentální výsledky student dokázal přehledně a srozumitelně presentovat, komentovat a diskutovat. Po textové stránce je práce velice zdařilá a dobře čitelná. Na základě výše uvedeného bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Buchtíková, Iva

Student Tomáš Opial se ve své bakalářské práci zabýval studiem biotransformace kyseliny ferulové na senzoricky aktivní látky. Teoretická část práce je hezky zpracovaná. Je také přehledná a logicky členěná. Teoretická část vychází z hodnotné zahraniční literatury a zaměřuje se jednak na kyselinu ferulovou, ale také na její transformaci a na senzoricky aktivní látky získané právě z kyseliny ferulové. Experimentální část práce byla zaměřena na transformaci kyseliny ferulové pomocí třinácti bakterií, ve kterých byly zahrnuté také extrémofilní mikroorganismy, konkrétně halofilní a termofilní bakterie. Student využil nejen kultivační techniky, ale také spektrofotometrické stanovení celkových fenolických látek a kvantitativní a kvalitativní analýzu pomocí HPLC, a tím získal značné množství výsledků. Kapitola výsledky a diskuse je logicky členěná. Výsledky jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů. Výsledky jsou následně i popsány v textu, ale jejich diskuse převážně chybí. V práci si vyskytuje pár formálních či typografických chyb. Avšak tato skutečnost nijak nezhoršuje celkový dojem z práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131526