MALINOVÁ, M. Podnikatelský plán založení kavárenského podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zinecker, Marek

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Presse, Michal

Hlavním cílem bakalářské práce bylo sestavení návrhu podnikatelského plánu pro založení kavárenského podniku. Tohoto cíle, včetně jednotlivých dílčích cílů, bylo dosaženo, a proto je možné konstatovat, že daná bakalářská práce splnila zadání. V teoretické části práce autorka vyčerpávajícím způsobem sumarizuje jednotlivá teoretická východiska, na základě kterých je podnikatelský plán zpracováván a nelze zde nic vytknout. Z úrovně vstupních informací v následující části práce, tedy části zabývající se analýzou současného stavu vnějšího prostředí, je patrné, že autorka věnovala získávání dat velkou pozornost, což je zcela základní předpoklad pro přípravu relevantního podnikatelského plánu, a je třeba tuto skutečnost hodnotit kladně. Je na škodu, že v rámci analýzy konkurenčních podniků nezvolila autorka kromě kvalitativního hodnocení jednotlivých podniků i hodnocení kvantitativní, které by pomohlo ke stanovení tzv. "vlajkové lodi" mezi hodnocenými konkurenčními podniky a v konečném důsledku pak k převzetí těch nejlepších atributů a jejich zahrnutí do vlastního řešení. Ještě detailnější interpretace zjištěných skutečností a jejich následné využití ve vlastním řešením by tak bylo jistě přínosem. V části vlastního řešení pak autorka zpracovala velmi podrobný plán na realizaci daného podnikatelského záměru. Soustředění se na detail vedlo dle mého názoru autorku k tomu, že některé části byly zpracovány až velmi podrobně, za což je třeba autorku pochválit (viz Příloha 2 - Kalkulace surovin a nápojů), v některých částech naopak toto vedlo k situaci, kdy související otázky byly zpracovány velmi okrajově, případně vůbec (např. v části Realizační projektový plán zcela chybí otázka náboru zaměstnanců.). Finanční plán byl zpracován velmi pečlivě a je třeba jej hodnotit pozitivně, ačkoliv toto zpracování vznáší určité doplňující otázky, jež pokládám autorce k zodpovězení jako otázky oponenta. Jazyková vybavenost a stylistika odpovídá úrovni vzdělání. Struktura práce byla zvolena vhodně a přehledně a napomáhá k naplnění jak hlavních, tak dílčích cílů práce. Výtky zmíněné v tomto hodnocení však slouží spíše jako podněty k zamyšlení během následné realizace podnikatelského záměru, zásadním způsobem nesnižují kvalitu práce jako celku, a je možné toto hodnocení uzavřít se zcela jasným doporučením práce k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Splnění stanovených cílů A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 111802