KMEŤ, J. Možnosti využití zdrojů rostlinných bílkovin při výrobě paštik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Student Bc.Jan Kmeť se ve své diplomové práci „Možnosti využití zdrojů rostlinných bílkovin při výrobě paštik“ věnoval výrobě játrových paštik s přídavkem rostlinných bílkovin. Cílem jeho práce bylo optimalizovat recepturu a připravit paštiky u kterých byla část masa nahrazena arašídy, cizrnou a ječnými kroupami. Připravené paštiky byly následně senzoricky hodnoceny a byla stanovena hrubá bílkovina, obsah tuku a profil mastných kyselin. Student zcela splnil požadavky zadání diplomové práce, k řešení zadaného tématu přistupoval iniciativně a s velkým zájmem. Pracoval svědomitě a pečlivě a během práce aktivně využíval konzultací. Výsledky senzorické analýzy detailně zpracoval do přehledných grafů a tabulek. Dosažené výsledky dobře interpretoval, diskutoval a zformuloval do výstižného závěru. Míra podobnosti s jinými pracemi je 22 %, textovou část práce lze tedy považovat za originální. Diplomovou práci studenta Bc. Jana Kmetě doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A/výborně

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Svoboda, Zdeněk

Předložená diplomová práce je zaměřena na aktuální téma z oblasti reformulace potravin - využití zdrojů rostlinných bílkovin při výrobě paštik. Diplomová práce v rozsahu 69 stran je napsána přehledně s dobrou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část popisuje základy masné technologie, charakteristiku paštik, koření využitelných k jejich výrobě a použité rostlinné náhražky. Dále jsou zde popsány metody senzorické analýzy vyráběných paštik a analytické metody pro stanovení vybraných nutričních hodnot. Experimentální část obsahuje podrobný popis optimalizace technologického postupu výroby paštik s využitím dílčího senzorického hodnocení a konečnou výrobu paštik s rostlinnými náhražkami. Následuje postup provedení senzorického hodnocení vyrobených paštik a postupy stanovení vybraných nutričních hodnot. V kapitole Výsledky a diskuze jsou přehledně popsány, komentovány a diskutovány výsledky senzorické analýzy vyrobených paštik. Výsledky statistického zpracování senzorické analýzy jsou přehledné a jasně formulované. Výsledky chemických analýzy vyrobených paštik jsou srozumitelně popsány a komentovány a i když nejsou hlavním tématem této práce, mohly být lépe diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a mohly by sloužit jako inspirace pro potravinářský průmysl při vývoji nových výrobků . Práce obsahuje celkem 55 citací, převážná část představují odborné monografie. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156240