PLACHÁ, M. Charakterizace a účinek vybraných přírodních látek s antimykotickým účinkem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem antimykotické aktivity extraktů z vybraných přírodních látek ve volné i enkapsulované formě a stanovením obsahu antioxidačně aktivních látek typu polyfenolů, flavonoidů a celkové antioxidační aktivity. K testování antimykotického účinku byly využity kvasinky druhu Candida glabrata. Studentka splnila všechny stanovené cíle zadání. Zpracovala výborným způsobem přehlednou rešerši týkající se přírodních látek s potenciálním antimykotickým účinkem, testů antimikrobiální účinnosti, technik charakterizace a stabilizace aktivních látek. Během řešení experimentální části práce musela zvládnout široké spektrum metod od kultivačních technik přes mikroskopii, průtokovou cytometrii, enkapsulační techniky a metody charakterizace částic až po instrumentální metody a testy antimykotické aktivity. Součástí práce bylo i studium dlouhodobé stability enkapsulovaných přírodních extraktů. Studentka přistupovala k řešení dílčích cílů tvůrčím způsobem, velmi aktivně a se zájmem, projevila značnou invenci i potřebné organizační schopnosti a laboratorní dovednosti k realizaci poměrně rozsáhlých experimentů. Výsledky práce budou součástí prezentace na mezinárodní konferenci a odborné publikace. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práca prehľadne pojednáva o prírodných extraktoch s antimykotickými účinkami. Teoretická časť je logicky členená, prehľadná a zrozumitelná. Výsledky zloženia extraktov a ich antimikrobiálnych účinkov sú v závere práce vhodne vyhodnotené a zdiskutované.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 88243