PLACHÁ, M. Charakterizace a účinek vybraných přírodních látek s antimykotickým účinkem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená bakalářská práce se zabývá studiem antimykotické aktivity extraktů z vybraných přírodních látek ve volné i enkapsulované formě a stanovením obsahu antioxidačně aktivních látek typu polyfenolů, flavonoidů a celkové antioxidační aktivity. K testování antimykotického účinku byly využity kvasinky druhu Candida glabrata. Studentka splnila všechny stanovené cíle zadání. Zpracovala výborným způsobem přehlednou rešerši týkající se přírodních látek s potenciálním antimykotickým účinkem, testů antimikrobiální účinnosti, technik charakterizace a stabilizace aktivních látek. Během řešení experimentální části práce musela zvládnout široké spektrum metod od kultivačních technik přes mikroskopii, průtokovou cytometrii, enkapsulační techniky a metody charakterizace částic až po instrumentální metody a testy antimykotické aktivity. Součástí práce bylo i studium dlouhodobé stability enkapsulovaných přírodních extraktů. Studentka přistupovala k řešení dílčích cílů tvůrčím způsobem, velmi aktivně a se zájmem, projevila značnou invenci i potřebné organizační schopnosti a laboratorní dovednosti k realizaci poměrně rozsáhlých experimentů. Výsledky práce budou součástí prezentace na mezinárodní konferenci a odborné publikace. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hlaváček, Viliam

Práca prehľadne pojednáva o prírodných extraktoch s antimykotickými účinkami. Teoretická časť je logicky členená, prehľadná a zrozumitelná. Výsledky zloženia extraktov a ich antimikrobiálnych účinkov sú v závere práce vhodne vyhodnotené a zdiskutované.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88243