BENEŠOVÁ, M. Příprava antimikrobiálních gelů s obsahem rostlinných extraktů a olejů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své bakalářské práci se studentka Markéta Benešová zabývala možnostem využití přírodních antimikrobiálních látek v podobě rostlinných extraktů. Cílem práce byla příprava gelů s obsahem těchto antimikrobiálních složek a jejich charakterizace. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. Ke své práci studentka přistupovala aktivně a samostatně, zvládla řadu využívaných technik a prokázala tak velmi dobrou laboratorní zručnost. Po celou dobu projevovala také velký zájem o studovanou problematiku a velmi iniciativně přistupovala i k navržení finálního produktu. Zvládla rovněž dosažené výsledky své práce přehledně zpracovat a velmi dobře formulovala dílčí i celkové závěry práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Předložená bakalářská práce Markéty Benešové zaměřena na přípravu antimikrobiálních gelů s obsahem rostlinných extraktů a olejů je zajímavá z hlediska vybraných rostlinných materiálů, které díky svým vlastnostem mohou být přínosné v době narůstající rezistence mikroorganismů na již dostupné preparáty. Teoretická část informuje převážně o antimikrobiálních látkách, metodách stanovení antimikrobiální aktivity a v práci použitých mikroorganismech a rostlinách. V experimentální části se studentka věnovala charakterizaci jednotlivých extraktů z hlediska množství bioaktivních látek (celkové množství fenolických sloučenin, flavonoidy, antioxidační a antimikrobiální aktivita). Vybrané extrakty byly také enkapsulovány do liposomů, které byly následně charakterizovány. Studentka navrhla a otestovala připravený gel obsahující jak účinné extrakty, tak liposomy s enkapsulovanými extrakty, které by mohly nalézt uplatnění na trhu. Práce je vhodně členěna a využívá velké množství správně citované cizojazyčné literatury. Výsledky práce jsou řádně okomentované a pro přehlednost doplněny grafickým znázorněním. V práci se objevují nesrovnalosti, které ovšem nesnižují úroveň práce. Bakalářská práce dle mého názoru splňuje požadavky uvedené v zadání, a z tohoto důvodu ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123936