ŠMÉTKOVÁ, Z. Studium konzervačních systémů pro kosmetiku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemanová, Jana

Studentka řešila aktuální problematiku konzervačních látek využívaných do kosmetických prostředků. K řešení zadané problematiky přistupovala velice samostatně a svědomitě. Poměrně rychle si sestavila metodiku práce a uskutečnila značné množství experimentů, které adekvátním způsobem vyhodnotila. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobiální aktivity vybraných přirozených i syntetických konzervačních látek používaných do různých typů kosmetických výrobků. Vzhledem ke způsobu používání a většinou poměrně dlouhé době použitelnosti je třeba kosmetické výrobky vhodným způsobem konzervovat pro zabezpečení jejich hygienické kvality a také stability. Jako testovací mikroorganismy byly použity Bacillus subtilis jako zástupce bakterií a Penicillium chrysogenum jako zástupce plísní. Oba tyto mikroorganismy jsou v prostředí hojně rozšířené a mohou tedy poměrně snadno kontaminovat kosmetické prostředky jak během výroby, tak i během používání. Pro sledování účinnosti konzervantů byla použita disková difúzní metoda a její modifikace a u sledované bakterie také měření růstové křivky. Ve většině případů neměly sledované konzervanty v použitých koncentracích očekávaný účinek a bude nezbytné v těchto experimentech dále pokračovat. Nicméně práce je vypracována výborně a kromě několika málo překlepů nemám výraznější připomínky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 16470