SLÁDKOVÁ, V. Vliv stabilizátorů a dalších složek na výslednou kvalitu sypkých směsí pro výrobu zmrzlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Předložená práce byla řešena ve spolupráci s potravinářským podnikem Frujo, a.s. a její zaměření byli iniciováno zájmem studentky. Studentka přistupovala k náročné organizaci práce s externím subjektem i k řešení všech dílčích experimentálních úkolů diplomové práce samostatně, iniciativně a plně využívala možnosti konzultací. V rámci metodicky rozsáhlé interdisciplinární práce zvládla řadu nových metod od extrakce a spektrofotometrii až po chromatografické metody, viskozimetrii (ve spolupráci s ÚSCH) a též senzorickou analýzu. Celkově studentka prokázala schopnost samostatného řešení komplexní práce a organizace experimentů, zájem o řešenou problematiku i schopnost zpracování výsledků a interpretace dat. Výsledky získané v průběhu řešení diplomové práce představují cennou informaci pro spolupracující průmyslový subjekt. Práce tak vykazuje přímý aplikační výstup a získané výsledky budou v blízké době převedeny přímo do průmyslové praxe. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Veroniky Sládkové se zabývá analýzou složení a studiem vlastností vybraných stabilizačních práškových směsí pro výrobu zmrzliny. Diplomová práce probíhala ve spolupráci s firmou FRUJO a.s. V celkově velmi obsáhlé teoretické části se autorka podrobně věnuje technologii výroby zmrzliny a popisu některých stabilizátorů a emulgátorů, které se při výrobě zmrzlin používají. Celkově čerpala autorka z úctyhodného počtu literárních zdrojů (130). Tento fakt je však degradován tím, že se ve velké většině případů nejedná o zdroje příliš hodnotné. V řadě případů (např. při popisu technologií nebo jednotlivých emulgátorů) by jistě bylo možné použít vhodnější zdroje než internetové stránky (např. ireceptar.cz, emulgatory.cz atd.), které pravděpodobně neprošli žádným oponentským řízením a často není znám ani jejich autor. V experimentální části se autorka věnuje komplexní studii stabilizátorů, o kterých firma FRUJO uvažuje jako o potenciálních náhradách doposud používaných přípravků. Výsledky této studie jsou přehledně a srozumitelně sepsány a zajímavě komentovány v příslušné kapitole diplomové práce. Je zajímavé, že složení směsí ne vždy zcela souhlasí s tím, co deklarují jejich výrobci viz. stanovení jednotlivých lipidických frakcí ve stabilizátorech. Podle výsledků TLC analýzy je dokonce možné, že jisté artefakty triacylglycerolů (TAG) se, i přes tvrzení výrobců, nacházejí ve všech vzorcích s výjimkou CMC. Analýza jednotlivých komponent (cukry, tuky, bílkoviny atd.) je doplněna rozsáhlou částí věnující se viskozitě jednotlivých stabilizátorů a také o kapitolu zaměřenou senzorickému hodnocení zmrzlin připravených pomocí vybraných stabilizátorů. Dobře napsané kapitole „Výsledky a diskuse“ bych vytkl jen drobnosti: např. sloupcové grafy by mohly obsahovat chybové úsečky a popisky grafů v kapitole 5.7 by měly být popsány česky. Celkově autorka splnila zadání a navíc má její diplomová práce praktický výstup v podobě konkrétního technologického doporučení pro firmu Frujo. Takže práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 33047