ŠERÝ, F. Sledování vlivu použité komerční kultury kvasinek na kvasný proces výroby vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Student se se svojí diplomovou prací zapojil do studie vlivu kvasinek na kvalitu produkce vína. Jeho úkolem bylo zjistit, jak se projeví zaočkování moštu komerční kulturou kvasinek na populaci kvasinek během kvasného procesu výroby vína. Student přistupoval k práci samostatně a zodpovědně, intenzivně se věnoval i studiu odborné zahraniční i tuzemské literatury. Během práce využíval hojně konzultací, byl aktivní při řešení problémů, hlavně během postupu izolací čistých kultur kvasinek, v laboratoři pracoval pečlivě a k práci využil zavedených postupů a metod. S výsledky svojí práce se zúčastnil studentské celoslovenské vědecké konference na Univerzitě sv. Cyrila a Metoda v Trnavě , kde se ve svojí kategorii umístil na druhém místě. Na základě hodnocení jednotlivých kritérií a výše uvedených skutečností hodnotím studenta velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vojtíšková, Marie

Předloženou diplomovou práci hodnotím kladně z hlediska využití nových metod molekulární typizace pro monitorování mikrobiologického zastoupení v průběhu kvasných procesů při přípravě červeného vína . Jaký byl výsledný vliv použitého vinařského kmene S. cerevisiae BS6 na řízené kvašení vinného moštu?Byla provedena typyzace tohoto kmene Vámi použitou PCR- RFLP metodou? Proč jste pro molekulrání typizaci kvasinek použil právě genomovou oblast 5.8 ITS rDNA vymezenou sekvencí primerů ITS1 a ITS4 ? Na základě vlastního uvážení nebo literatury? V práci není uveden seznam (tabulka) izolátů v souvislosti s odběrem v průběhu kvašení vinného moštu. Které izoláty byly z ekologické a které z integrované produkce? V tab. 10 str. 52 uvádíte výsledek typizace a identifikace jednotlivých druhů kvasinek v časové závislosti fermentace ve srovnání s ekologickou a integrovanou produkcí. V práci neuvádite výsledky typizace typových sbírkových kmenů, nebo-li jakým způsobem jste z jednotlivých restrikčních profilů vašich izolátů dospěl k výsledné druhové ídentifikaci? Prokázaly výsledky chemické analýzy souvislost s vlastnostmi identifikovaných druhů kvasinek v průběhu kvašení uvedených v tab.10.? Na str. 2 uvádíte ...vedoucí bakalářské práce.i.když se jedná o práci diplomovou! V kapiotole materiál a metody nejsou uvedeny koncetrace jednotlivých složek reakční směsi pro PCR, stejně tak pro restrikční analýzy amplikonů chybí koncetrace enzymů. Uvedˇte chemický vzorec chloridu hořečnatého (str. 25 ) Na str. 28 a str. 29 se vyskytuje odkaz na literární zdroj pod čísly 65 a 66, ale v seznamu literatury chybí (str. 66).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 65323