ČANGELOVÁ, K. Produkce, charakterizace a aplikace polymerů kyseliny jablečné a glutamové [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka se ve své bakalářské práci věnovala studiu produkce polymerů kyseliny jablečné a glutamové. K práci přistupovala velice samostatně a aktivně, opakovaně prokázala osobní zájem o problematiku. Při své experimentální práci byla pečlivá a zodpovědná, ale také kreativní. V rámci své práce se věnovala také nové problematice – produkci polymeru kyseliny glutamové, kterou doposud v laboratoři nikdo prakticky neřešil. Studentka proto musela vyvinout a optimalizovat některé postupy týkající se především analýzy tohoto polymeru. I v tomto případě se projevil její cílevědomý a zodpovědný přístup. Při vypracování textové části studentka opět prokázala svůj zájem o přidělenou problematiku, která se projevila především sepsáním velice zajímavé a fundované rešerše, ve které se kromě biotechnologické produkce studovaných polymerů věnovala také jejím možným aplikacím především v oblasti péče o zdraví. Nicméně stejně zajímavá je i výsledková část práce, ve které autorka prokázala schopnost komentovat a diskutovat experimentální výsledky a formulovat závěry. Celkově lze konstatovat, že experimentální výsledky studentky jsou výborným podkladem pro další práci v tématu. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kučera, Dan

Studentka se ve své práci věnovala produkcí a charakterizací polymerů kyseliny jablečné a glutamové. Práce zcela splňuje požadavky zadání a je členěna logicky. Teoretická část je věnována zejména vlastnostem kyseliny jablečné a glutamové, charakteristikou jejich producentů a potenciálními aplikacemi v průmyslu. V práci je čerpáno výhradně ze zahraničních zdrojů. Práce s literaturou je na velmi dobré úrovni. V experimentální časti, pak studentka porovnává vliv odlišných podmínek kultivace na produkci polymerů kyseliny jablečné a glutamové, zejména se zabývá vlivem složení média. Experimenty jsou navrženy precizně a kvalita zpracování jejich výsledků je vysoká. Diskuze některých výsledků by však mohla jít více do hloubky. Závěry jsou pak formulovány jasně a přehledně. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A. Některé nedostatky: Strana 40: Směrodatná odchylka se správně uvádí na jednu, nejvýše dvě platné cifry (uvádět chybu na více cifer je nejen zbytečné, ale již se považuje za formálně chybný zápis). Strana 52: Vzhledem k výsledkům na straně 50 mi nepřijde vhodné vyvozovat závěry, že nejvyšší výtěžky kyseliny glutamové byly dosaženy přídavkem hydrolyzátu peří, jestliže se výtěžky statisticky neliší od výtěžků při použití syrovátky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 97812