ČANGELOVÁ, K. Produkce, charakterizace a aplikace polymerů kyseliny jablečné a glutamové [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Studentka se ve své bakalářské práci věnovala studiu produkce polymerů kyseliny jablečné a glutamové. K práci přistupovala velice samostatně a aktivně, opakovaně prokázala osobní zájem o problematiku. Při své experimentální práci byla pečlivá a zodpovědná, ale také kreativní. V rámci své práce se věnovala také nové problematice – produkci polymeru kyseliny glutamové, kterou doposud v laboratoři nikdo prakticky neřešil. Studentka proto musela vyvinout a optimalizovat některé postupy týkající se především analýzy tohoto polymeru. I v tomto případě se projevil její cílevědomý a zodpovědný přístup. Při vypracování textové části studentka opět prokázala svůj zájem o přidělenou problematiku, která se projevila především sepsáním velice zajímavé a fundované rešerše, ve které se kromě biotechnologické produkce studovaných polymerů věnovala také jejím možným aplikacím především v oblasti péče o zdraví. Nicméně stejně zajímavá je i výsledková část práce, ve které autorka prokázala schopnost komentovat a diskutovat experimentální výsledky a formulovat závěry. Celkově lze konstatovat, že experimentální výsledky studentky jsou výborným podkladem pro další práci v tématu. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Studentka se ve své práci věnovala produkcí a charakterizací polymerů kyseliny jablečné a glutamové. Práce zcela splňuje požadavky zadání a je členěna logicky. Teoretická část je věnována zejména vlastnostem kyseliny jablečné a glutamové, charakteristikou jejich producentů a potenciálními aplikacemi v průmyslu. V práci je čerpáno výhradně ze zahraničních zdrojů. Práce s literaturou je na velmi dobré úrovni. V experimentální časti, pak studentka porovnává vliv odlišných podmínek kultivace na produkci polymerů kyseliny jablečné a glutamové, zejména se zabývá vlivem složení média. Experimenty jsou navrženy precizně a kvalita zpracování jejich výsledků je vysoká. Diskuze některých výsledků by však mohla jít více do hloubky. Závěry jsou pak formulovány jasně a přehledně. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A. Některé nedostatky: Strana 40: Směrodatná odchylka se správně uvádí na jednu, nejvýše dvě platné cifry (uvádět chybu na více cifer je nejen zbytečné, ale již se považuje za formálně chybný zápis). Strana 52: Vzhledem k výsledkům na straně 50 mi nepřijde vhodné vyvozovat závěry, že nejvyšší výtěžky kyseliny glutamové byly dosaženy přídavkem hydrolyzátu peří, jestliže se výtěžky statisticky neliší od výtěžků při použití syrovátky.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 97812