ZDEŇKOVÁ, M. Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Studentkka se ve své práci zaměřila na identifikaci kvasinek během dokvášení a tvorby mnadého bílého vína. V laboratoři pracovala samostatně a pečlive, dokázala si poradit s problémy,které práce přinášela, Během práce studovala hlavně zahraniční literaturu k danému tématu a literární poznatky využívala k zvládnutí experimentální práce. Výsledkem je částečné taxonomické zařazení kvasinek při výrobě bílého vína. Na základě uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výborně/A
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předloženou diplomovou práci hodnotím kladně z hlediska zavádění celého spektra experimentálně náročných molekulárně biologických metod s potenciálním praktickým taxonomickým využitím při monitorování mikrobiálního zastoupení v průběhu kvasných procesů, v tomto případě při přípravě bílého vína. Autorka zvládla náročné metody izolace genomové DNA kvasinek (celkově 15 izolovaných studijních kmenů bylo srovnáno se 41 typovými kmeny ze Sbírky mikroorganismů SAV), dále zavedla a využila metodu polymerázové řetězové reakce k molekulární taxonomii kvasinek s následnou analýzou pomocí sekvenčně specifických restrikčních enzymů ( PCR-RFLP) a získané výsledky porovnala s typovámi kmeny.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 2726