ŽIVNÁ, K. Biologické účinky Korálovce ježatého (Hericium erinaceus) a jeho fermentačních produktů v kombinaci s probiotickými bakteriemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Hudečková, Helena

Studentka Bc. Kristýna Živná se ve své práci věnovala výzkumu biologicky aktivních látek získaných z dvou krokové kultivace houbového mycelia Korálovce ježatého a následné fermentace probiotickou bakterií L. rhamnosus. Studentka splnila požadavky zadání diplomové práce, vytyčené cíle tedy byly dosaženy. Literární rešerše je zpracována přehledně, jednotlivé kapitoly na sebe plynule a logicky navazují. Po stránce obsahové je práce na dobré úrovni, pro vyvození závěrů bylo provedeno značné množství experimentů. Výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek, které jsou řádně oddiskutovány. Získané výstupy práce mohou být zajímavým základem pro další experimenty v oblasti zadané problematiky. V laboratoři pracovala studentka samostatně a svědomitě a pravidelně využívala konzultace. Práci Bc. Kristýny Živné hodnotím velmi kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky k zadanému tématu. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 22 %, kde většina shod textu pochází z bakalářské práce studenty. Textovou část práce lze tedy považovat za originální. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji tuto diplomovou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vršanská, Martina

Diplomová práce Bc. Kristýny Živné je velmi kvalitní a splňuje všechny požadavky kladené na diplomové práce. Autorka prokázala hluboké porozumění tématu, schopnost kriticky hodnotit literaturu a výsledky, a dovednost provádět komplexní experimenty. Práce přináší nové poznatky v oblasti využití korálovce ježatého a probiotické fermentace, které mohou mít praktické využití v potravinářství a medicíně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 162162