ŽIVNÁ, K. Biologické účinky Korálovce ježatého (Hericium erinaceus) a jeho fermentačních produktů v kombinaci s probiotickými bakteriemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Studentka Bc. Kristýna Živná se ve své práci věnovala výzkumu biologicky aktivních látek získaných z dvou krokové kultivace houbového mycelia Korálovce ježatého a následné fermentace probiotickou bakterií L. rhamnosus. Studentka splnila požadavky zadání diplomové práce, vytyčené cíle tedy byly dosaženy. Literární rešerše je zpracována přehledně, jednotlivé kapitoly na sebe plynule a logicky navazují. Po stránce obsahové je práce na dobré úrovni, pro vyvození závěrů bylo provedeno značné množství experimentů. Výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek, které jsou řádně oddiskutovány. Získané výstupy práce mohou být zajímavým základem pro další experimenty v oblasti zadané problematiky. V laboratoři pracovala studentka samostatně a svědomitě a pravidelně využívala konzultace. Práci Bc. Kristýny Živné hodnotím velmi kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky k zadanému tématu. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 22 %, kde většina shod textu pochází z bakalářské práce studenty. Textovou část práce lze tedy považovat za originální. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji tuto diplomovou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A (výborně).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Kristýny Živné je velmi kvalitní a splňuje všechny požadavky kladené na diplomové práce. Autorka prokázala hluboké porozumění tématu, schopnost kriticky hodnotit literaturu a výsledky, a dovednost provádět komplexní experimenty. Práce přináší nové poznatky v oblasti využití korálovce ježatého a probiotické fermentace, které mohou mít praktické využití v potravinářství a medicíně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 162162