SMEJKALOVÁ, M. Analýza a hodnocení rizik v pracovním prostředí skladovacích objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Popelová, Barbora

Diplomantka se v první části zaměřila na analýzu současného stavu problematiky bezpečnosti práce jak z pohledu legislativy, tak i následně manipulace nebezpečnými látkami a jejich přepravou v rámci běžné pracovní činnosti v logistických společnostech. Stanoveny byly především dvě problémové oblasti – nakládání s těžkými břemeny a nebezpečnými látkami (v podlimitním množství). V rámci zpracování analýzy rizika studentka využila možnosti spolupráce s reálnou firmou, kterou si zvolila jako modelovou. V průběhu zpracování DP s pracovníky této firmy komunikovala. Byla schopna aplikovat metody analýzy rizika a navrhnout opatření pro snížení míry rizika vč. jejich finančního ohodnocení. Zadání cíle v rámci zadání byly splněny. Diplomantka v průběhu přípravy DP s vedoucí práce komunikovala. Doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Macečková, Lenka

Práce je zpracována v rozsahu a obsahu, který nepřekračuje rámec běžné diplomové práce. Autorka splnila stanovené cíle diplomové práce. Diplomová práce je zpracována v rozsahu 85 stran a je rozdělena do dvou částí. První část se věnuje současnému stavu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen BOZP) převážně v ČR (právní úprava, vymezení pojmů, státní dozor, přístup logistických společnosti k BOZP, manipulace s nebezpečnými látkami). Tato část je zpracována ne zcela přehledně a v některých místech jsou neaktuální informace (např. nebezpečné vlastnosti látek kapitola 2.8.). Druhá část se věnuje stanovenému cíli, a to posouzení rizika ve skladovacím objektu společnosti TNT Express Worlwide, spol. s.r.o., a následně navržení opatření pro snížení rizika a jejich finanční náročnosti. V rámci praktické části autorka zpracovala několik na sebe navazujících metod pro zjištění rizikových činností, a to Branstorming, What-If a metodu FMEA. Zjištěné výsledky velmi pěkně zpracovala graficky (tab. č. 6 a 10). Obdobně i navržená opatření byla velmi pěkně popsána a znázorněna pomocí obrázků. Tato část je naopak zpracována přehledně. Využití diplomové práce by mohlo mít praktické využití pro další skladovací objektu tohoto typu. Formální úprava textu vykazuje na několik místech nedostatky v podobě překlepů, drobných chyb, nepřesných informací a opakujícího se textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 120407