JANČÍKOVÁ, S. Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Cílem předložené bakalářské práce Simony Jančíkové bylo aktuální téma zabývající se potenciálním mikrobiologickým nebezpečím v současných trendech kosmetiky (bio, vegan, raw). Zájem o bio kosmetiku pořád vzrůstá z důvodu absence syntetických látek a také konzervantů. A právě proto zde hrozí větší nebezpečí z mikrobiální kontaminace. V práci byly testovány jak zakoupené kosmetické výrobky opatřené příslušným certifikátem, tak výrobky z domácí výroby, které ale splňují požadované normy. Práce obsahuje přehlednou rešerši týkající se dané problematiky. Studentka využila řadu odborných publikací od českých i zahraničních autorů. Experimentální část práce se zabývá stanovením mastných kyselin obsažených ve vzorkách, antimikrobiálním stanovením esenciálních olejů a mikrobiálním a molekulárně diagnostickým stanovením možné mikrobiální kontaminace. Vzorky byly podrobeny také zátěžovému tzv. Schulke KoKo testu, který simuluje podmínky používání kosmetických výrobků a při jeho splnění zajišťuje bezpečnost a trvanlivost výrobku 30 měsíců. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říci, že studentka Simona Jančíková přistupovala k práci zodpovědně, s potřebným přehledem, velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce Simony Jančíkové se věnuje potenciálnímu mikrobiologickému nebezpečí u vegan, raw a biokosmetických přípravku. Cílem práce byla charakterizace těchto výrobků a především sledování mikrobiologické bezpečnosti pomocí kultivačních i molekulárních technik. V teoretické části práce se studentka věnuje legislativě kosmetických přípravků a jejich certifikacím. Rovněž složení nejčastěji používaných rostlinných a esenciálních olejů. Dále autorka popisuje mikrobiální kontaminanty, konzervanty, testy používané pro sledování trvanlivosti kosmetických přípravků a použité metody. Celá tato část je přehledně členěná a dobře sepsána. Autorka čerpá z řady zdrojů, které úplně a správně cituje. V experimentální části práce autorka stanovila zastoupení mastných kyselin u testovaných vzorků, jejich antimikrobiální účinek a mikrobiální kontaminaci z výroby. Dále podrobila vzorky krémů zátěžovému Schülke KoKo testu pro stanovení trvanlivosti. Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a obrázků. Všechny dosažené výsledky jsou řádně okomentovány a shrnuty do jasně formulovaného závěru. Autorka splnila zadání, doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 99718