ČAKOVÁ, A. Stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity vybraných bylinných extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje migrénovníku (Tetradenia spp.). Migrénovník je rostlina přirozeně se vyskytující v Africe, kde je využívána v tradiční medicíně k léčbě např. malárie. V našich končinách nachází využití v domácí medicíně proti bolestem hlavy, kašli nebo nachlazení. Obsahuje řadu aromaticky a biologicky aktivních sloučenin, díky kterým vykazuje významné antimikrobiální a antioxidační účinky. Podstatou experimentální části byl výběr a optimalizace podmínek vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima nutričně i senzoricky cenných složek, pro přípravu extraktu byly použity čerstvé listy a drobné stonky migrénovníku. Získaný extrakt byl následně charakterizován z hlediska antimikrobiální a antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Takto získaný extrakt má dobrý potenciál pro využití jako přírodní zdroj nutričně i senzoricky cenných látek např. do různých potravin a pochutin. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedla potřebné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce Bc. Adriany Čakové pojednává o testování antimikrobiální a antioxidační aktivity rostliny rodu Tetradenia, neboli migrénovníku. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím velké řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části práce svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Bylo využito obdivuhodných 118 literárních zdrojů od českých i zahraničních autorů. Ráda bych však upozornila na nejednotnou formu uvedených citací, především na jednou velká a jednou malá písmena u jmen autorů. V experimentální části práce byla provedena docela obsáhlá optimalizace macerace rostlinných extraktů migrénovníku, a dále pak charakterizace optimálního extraktu. Především stanovení aromatických látek pomocí plynové chromatografie, antioxidační a antimikrobiální aktivita. Získané výsledky jsou přehledně zpracovány do grafů a tabulek s využitím statistického vyhodnocení. Velmi pozitivně hodnotím interpretaci získaných dat v diskusi s konfrontačním porovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Výsledkem předložené diplomové práce je zajímavá studie, která poukazuje na různé možnosti využití této rostliny. Závěrem lze říct, že práce splnila všechny stanovené cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131340