SVOBODA, D. Elektronické měření teploty pro gril [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Petr

Zadání práce vznikalo ve spolupráci s autorem práce na základě jeho zájmu o problematiku. Zadání bakalářské práce patří ke středně náročným. Při řešení se autor musel vypořádat s identifikací komerčně dostupného snímače teploty pro grily, ke kterému výrobce neposkytuje prakticky žádnou dokumentaci. Následně musel vyřešit připojení tohoto snímače k AD převodníku zvoleného mikrokontroleru, navrhnout a realizovat desku plošných spojů a vytvořit obslužný software pro mikrokontroler. Autor od počátku pracoval velmi iniciativně a svědomitě, pravidelně využíval konzultací, na které byl vždy velmi dobře připraven. Během těchto konzultací jsme řešili především nejrůznější konstrukční kompromisy, které bylo nutné přijmou, včetně dostupnosti a ceny komponent, zohlednění teplotního rozsahu nebo nutnosti provozu zařízení na baterie. Při realizaci zadání autor úspěšně zúročil teoretické znalosti získané během předchozího. Práce byla řešena průběžně během celého roku a autor postupoval podle předem dohodnutého harmonogramu. Díky dobře rozvrženému postupu měl v závěru semestru drobnou časovou rezervu, kterou úspěšně využil pro překonání komplikací a nečekaných překážek, na které během oživování konstrukce narazil. Jako vedoucí práce oceňuji systematický a poctivý přístup autora k řešení zadaného problému, který mu umožnil dosáhnout velmi slušného výsledku i přes nedostatek předchozích zkušeností s řešenou problematikou. Pracovní nasazení autora hodnotím jako výborné, výslednou práci pak jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Burian, František

Práce studenta Davida Svobody o rozsahu 53 stran textu obsahuje 20 stran teorie a 33 stran studentova řešení a praktické realizace. Práce svým rozsahem odpovídá průměrné zátěži kladené na studenta UAMT. Student používá dostatečně dostupnou literaturu, využívá dvou knižních zdrojů a jednoho odborného článku, čekal bych větší zapojení knižních zdrojů v rešeršní části. Všechny zdroje student cituje v rozumné míře. Práci mohu označit jako původní. Práce má velmi dobrou formální úroveň, obsahuje velmi málo překlepů. Student si plete pojmy teplo a teplota, jejich rozdíl by měl vysvětlit při obhajobě. Práce je členěna logicky. Student nejprve popisuje principy měření teploty, vybírá vhodný senzor a na tento senzor navrhuje měřicí a zobrazovací obvod. V závěru rešeršní části (s.32) student udává hodnoty, které nemá podložené citací, není jisté kde k nim přišel. Během návrhu se student dopouští mnoha návrhových chyb, které vedou k nerealizovatelnosti zařízení. Tyto ale ještě během návrhu koriguje do vcelku funkčního návrhu elektroniky. Elektronika je dle přiložených fotografií hotová, kód je však velmi málo popsán. Na fotografii zobrazený displej není vůbec zmíněn a pohledem do kódu není nijak obsluhován, nic nezobrazuje. Při návrhu napájecí části na str 53 se student dopouští hrubé chyby v návrhu filtračních kapacit (na obr 5.2 doporučené kapacity z katalogového listu, na obr 5.3 v studentově návrhu úplně chybí). Tato chyba implikuje nestabilitu výstupního napájecího napětí a nemožnost toto napětí použít jako referenci pro A/D převodník. Toto student na s 54 objevil, zadokumentoval rozkmit výstupu napájecího napětí 3.3V +-0.1V, Toto vnáší nepřesnost +-3% do všech měření A/D převodníkem. To se v malé míře projevilo na str 60, kde se pokouší o srovnání teoretického výpočtu s realitou. V kapitole 11 není dohledatelná perioda měření, kterou použil, nedá se tak dopočítat dopravní zpoždění způsobené jeho implementací. Pohledem do kódu usuzuji, že perioda měření není definována a není ekvidistantní. Student by měl proces validace popsat při obhajobě. Student i přes všechny výtky splnil zadání ve všech bodech. Z práce usuzuji, že student získal znalosti v oblastech měření teploty a návrhu jednoduché elektroniky. Práce svědčí o bakalářskách schopnostech studenta. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 151833