DVORNYI, N. Evaluace přítomnosti probiotických bakterií v potravinovém doplňku pomocí molekulárně biologických metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Smetana, Jan

Ve své bakalářské práci se student Nikolai Dvornyi zaměřil na validaci přítomnosti probiotických baktérií pomocí techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) z potravinového doplňku s deklarovaným obsahem probiotik. Student v průběhu práce zvládl úspěšně různé techniky extrakce DNA, protokol pro PCR a osvojil si interpretaci výsledků PCR analýzy, která umožnuje rodovou identifikaci probiotických mikroorganismů. Student přistoupil k řešení práce zodpovědně a prokázal dobrou erudici ve studované problematice, díky které zvládal samostatně analyzovat a řešit problémy související s prací. Celkovou kvalitu práce lehce snižuje formální provední, zejména nestandardní formát citovaných zdrojů v textu a místy horší grafická úrověn prezentace výsledků. I přes tyto nedostaky celkově hodnotím práci a přístup studentky jako velmi dobrý a hodnotím ji známkou B – velmi dobře

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Brázda, Václav

Ve své bakalářské práci se student Nikolai Dvornyi věnoval důlazu přítomnosti baktérií v probiotickém výrobku. Práce má klasické členění, student nejprve v úvodní části popisuje na 16 stranách probiotika, jejich pozitivní účinky, prebiotika a metody identifikace baktérií. V experimentální části na 23 stranách popisuje výsledky svých experimentů se zaměřením na izolaci bakteriální DNA a jejích charakterizaci pomocí doménově a druhově specifické PCR. Výsledky jsou demonstrovány detekcí fragmentů DNA na agarózových gelech, Graficky je práce hezky zpracovaná, ale není vhodné dávat popisky přímo do fotografie gelu, ale je třeba je dávat mino vlastní experimentální obrázek. Místo subjektivního hodnocení intenzity proužků by bylo vhodné udělat jejich denzitometrii. Do diskuze k výsledkům by bylo vhodné přidat více srovnání s literaturou nejen komentovat dosažené výsledky. Citace by měly být uváděny dle pořadí (ne [13], [12], [11]., ale [11-13]. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku B. K práci mám následující dotazy: 1. Jaké další metody byste mohl použít pro detekci baktérií? 2. Pro práci jste využíval sekvence primerů z literatury. Jak byste navrhl primery do novo?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149931