KNÁPEK, T. Aplikace prvků Průmyslu 4.0 ve výrobních linkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Holub, Michal

Předložená bakalářská práce se zabývá aplikací prvků Průmyslu 4.0 pro oblast skladování potravin v automatizovaném provozu. Řešenému tématu odpovídá i skladba a postup řešení práce. V teoretické části práce byl proveden systémový rozbor problematiky z pohledu používaných komponent a koncepce nového řešení. Dále byl rozpracován konstrukční koncept samotného regálu včetně manipulace s potravinami rozšířený o postupový diagram zahrnující postup od příjmu potravin až po jejich vykládku. Tato koncepce je doplněna výkresovou dokumentací v dostatečném rozsahu. Práce dále obsahuje rozbor analýzy rizik, rozbor přínosu navrženého řešení z pohledu efektivity pracoviště a doporučení pro další činnosti spojené s návrhem linky. Přínosem práce je i shrnutí z pohledu stanovení požadavků pro potravinářský průmysl vycházející z příslušných norem. V práci se nacházejí vhodné úvahy o využití prvků Průmyslu 4.0, které lze nalézt v kapitolách 2.4, 2.6, 2.11, 4.2.3, 4.2.4, 4.2.5 a 5. Bakalářská práce postihuje poměrně značně rozsáhlou a zajímavou problematiku činností spojených s návrhem linek v potravinářském průmyslu. Obsah předložené závěrečné práce splňuje předložené zadání. Hlavní kapitoly odpovídají bodům zadání BP. Z formálního a obsahového hlediska jako vedoucí BP nemám vážných námitek a připomínek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Klíč, Daniel

Student provedl adekvátní rozbor současného stavu poznání, ve kterém se zaměřil na velkou oblast a kterou není lehké obsáhle popsat v bakalářské práci, jen mi tu chybí zmínění se o skladech a skladovacích prostorech. Také z analyzoval vybranou expediční linku, popsal rizika a kritická místa a vytýčil úseky vhodně k úpravě za použití prvků automatizace. Dále se podrobně zaměřil na vykládání z linky, kde navrhl řešení s prvky automatizace a prvky Průmyslu 4.0. Zaměřil se i na problematiku krátké trvanlivosti potravinářských výrobků, na které je regál určen a bral jí v potaz. Vytvořil i druhou variantu a vysvětlil její přednosti a nedostatky. Student také vyhodnotil vybraná rizika a porovnal výkonost nového návrhu. Vytvořil model celého regálu a dílčí výkresy s komentářem. Celkově práci hodnotím za B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 154204