HRUŠKOVÁ, L. Příprava a charakterizace ligninu modifikovaného pomocí enzymu lakáza [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka Bc. Lucie Hrušková zaměřila svou diplomovou práci na enzymatickou modifikaci komerčního ligninu pomocí enzymu lakáza a následné sledovala vliv této modifikace na vybrané fyzikálně-chemické a materiálové charakteristiky ligninu. Tematicky jde bezesporu o velmi zajímavou a aktuální oblast spadající do odborného zaměření studijního programu. Jakožto vedoucí musím podotknout, že se v úvodu experimentální činnosti studentka musela popasovat s celou řadou nástrah souvisejících s optimalizací procesu modifikace ligninu. Využitý enzym vykazoval poměrně nízkou aktivitu, což se negativně projevovalo v míře modifikace ligninu. Studentka se ovšem nenechala odradit úvodními nezdary, cílevědomě studovala literaturu a často sama přicházela s dalšími možnými návrhy úpravy původního navrženého postupu modifikace. Experimentálně se nakonec podařilo optimalizovat celý proces. V navazující části práce následně studentka modifikaci potvrdila na základě analýzy koncentrace fenolických skupin, stanovením antioxidační aktivity, měřením molekulové hmotnosti a využitím FTIR spektrometrie. Jakožto vedoucí musím pozitivně vyzdvihnout studentčinu samostatnost, cílevědomost a organizovanost. Experimentálně byla získána velmi zajímavá data, která budou představovat dobrý základ pro navazující výzkum ligninu a jeho cílené modifikace. Bc. Lucie Hruškova splnila všechny cíle definované v zadání své diplomové práce. Studentka v rámci své kvalitní diplomové práce prokázala, že dokáže získané experimentální výstupy transformovat do formy odborného textu, který následně dokáže vhodně diskutovat s ohledem na odbornou literaturu. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „výborně“ (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Využití poznatků z literatury | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Ve své diplomové práci se studentka Bc. Lucie Hrušková věnovala modifikaci ligninu s využitím enzymu lakázy. Přestože lignin představuje jednu z nejdůležitějších a nejrozšířenějších složek rostlinné biomasy, moderní lidská společnost tento cenný zdroj využívá velice málo a neefektivně. Cílem předložené diplomové práce mělo být přispět malým kouskem poznání ke změně tohoto smutného status quo. Motivace práce je určitě zajímavá a práce je jistě aktuální. Na druhou stranu v kontextu environmentálního a udržitelného zaměření práce nechápu, proč se studentka rozhodla pro jednostranný tisk tištěné verze své diplomové práce. Tento způsob tisku není šetrný ani k životnímu prostředí ani k oponentům. Práce je vypracována v českém jazyce, po textové stránce se jedná o podařené dílo, které obsahuje jen relativně malé množství překlepů a gramatických chyb. Také po stylistické stránce je práce na dobré úrovni, i když čtenáře v některých místech textu překvapí nepříliš šikovné a terminologicky nebo fakticky nesmyslné formulace (např. str. 19 - genetický původ ligninu, str. 20 prasknutí bakteriálních složek, str. 39 elementární organické prvky atd.). Nicméně obdobné nedostatky jsou v normě a nijak nesnižují srozumitelnost a čitelnost práce. Teoretická část práce je sepsána velice dobře a tato pasáž textu dokládá, že studentka se v dané problematice orientuje. V následující kapitole Současný stav řešené problematiky se studentka poněkud opakuje a tato část mohla být nejspíše zpracována o něco lépe, ale na druhou stranu pozitivně hodnotím snahu o zařazení nejaktuálnějších směrů a trendů v dané oblasti rešeršním způsobem. Výsledky práce jsou presentovány standartně a kvalitně. Osobně bych přivítal poněkud intuitivnější značení vzorků, to uvedené v tabulce 10 je za mě poněkud matoucí a nepříliš přívětivé pro čtenáře. Na studovanou problematiku studentka aplikovala relativně širokou paletu nástrojů a charakterizačních technik. Je zajímavé, že aplikace vybrané lakázy měla na studovaný materiál malý účinek. Spíše než k degradaci docházelo k pozvolné chemické modifikaci materiálu. V návrhu studie poněkud postrádám abiotickou kontrolu (jen prostředí bez enzymu), která by umožnila posoudit podíl fyzikálně-chemických procesů na sledované parametry. Zároveň je otázka, jestli si původní dávka enzymu mohla udržet dostatečnou aktivitu po tak dlouhou dobu inkubace. Na druhou stranu je nutné přiznat, že v rámci zadání studentka činila, co mohla. Hlavní řešení problému studentka sama naznačuje v práci – jistě by bylo zajímavé a vhodné vyzkoušet další typy enzymů a komerční enzymové formulace. Možná by v práci bylo také zajímavé využít některé z rozpouštědel, ve kterých se materiál rozpouštěl. Testování různých rozpouštědel a jejich směsí bylo součástí práce. Závěry práce jsou formulovány logicky a rozumně. Výše uvedené výhrady a připomínky mají spáše minoritní charakter, celkově práci hodnotím známkou A a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156553