CHMELOVÁ, N. Charakterizace bylin rodu Plectrantus pro využití v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje rýmovníku (Plectranthus amboinicus). Rýmovník je aromatická léčivá bylina, známá svými terapeutickými a nutričními vlastnostmi, extrakty vykazují řadu biologických účinků, např. antimikrobiální, protizánětlivé, antioxidační a analgetické; v lidové medicíně se používá k léčbě např. nachlazení, zácpy, horečky aj. Podstatou experimentální části byl výběr a optimalizace podmínek vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima nutričně i senzoricky cenných složek, pro přípravu extraktu byly použity čerstvé listy a stonky rýmovníku. Získaný extrakt byl následně charakterizován z hlediska antimikrobiální a antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Takto získaný extrakt má dobrý potenciál pro využití jako nová a netradiční příchuť do různých potravin nebo pochutin, což bylo potvrzeno jeho úspěšnou aplikací do vzorků čerstvých sýrů. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedla potřebné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bc. Chmelová se ve své práci zabývala přípravou extraktu z byliny rýmovníku. Provedla optimalizaci extrakčního postupu a extrakt analyzovala s využitím techniky HS-SPME-GC-MS. Kromě toho také studentka studovala antimikrobiální aktivitu získaného extraktu. je tedy patrné že studentka odvedla i přes nepříznivé podmínky v akademickém roce 20/21 spoustu práce. Zadání práce studentka splnila bez výhrad. Práce po formální stránce vypadá velmi dobře, jazykové zpracování je rovněž velmi dobré. Teoretická část práce je zajímavá, obsahově vyvážená. Pozitivně hodnotím snahu studentky o diskusi k získaným výsledkům a statistické zpracování výsledků. Autorka práci sepsala s využitím 126 literárních zdrojů, z nichž většina jsou původní vědecké práce publikované v odborných časopisech. Závěr práce je stručně a jasně formulován a smysluplně uzavírá celou práci. Diplomovou práci Bc Chmelové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A/výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131335