HORÁKOVÁ, K. Studium geografické autenticity moravských bílých vín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání bakalářské práce. K zadaným úkolům přistupovala velmi dobře. Teoretickou část svojí práce včas zpracovala. Po provedení všech experimentů studentka zpracovala naměřená data a vypracovala experimentální část svojí práce zahrnující přehled výsledků a diskusi. S diskusí naměřených výsledků měla studenka občas větší problémy, ale po konzultacích které studentka hojně využívala dokázala do řešené problamatiky hlouběji proniknout a text práce na základě obdržených připomínek rychle aktualizovala. S prací kristýny Horákové jsem byl celkově velmi spokojen, její bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím jí známkou A-výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Křikala, Jakub

Předmětem bakalářské práce studentky Kristýny Horákové bylo studium geografické autenticity moravských bílých vín na základě jejich chemického složení, což může mít značný přínos v oblasti problematiky falšování potravin. Struktura práce má standardní členění, ale chybí zde seznam použitých zkratek. V teoretické části se autorka věnuje zejména problematice pěstování révy vinné a chemickému složení vína, avšak bylo by vhodné zde uvést také základní informace o použitých statistických metodách a jejich významu při ověřování autenticity potravin. Autorce bych také doporučil zaměřit se příště více na stylistickou stránku textu. Čtivost práce totiž snižuje častý výskyt neobratných formulací a větných konstrukcí, nevhodně zvolených či zavádějících výrazů a rovněž se zde objevují typografické a terminologické chyby. V textu navíc chybí odkazy na vložené obrázky a rovněž bych uvítal i sjednocení řezu písma u jednotlivých podkapitol. Z celkového hlediska se však jedná o poměrně zdařilou rešerši a výše uvedené nedostatky přičítám spíše nedostatečným zkušenostem autorky při kompozici odborných textů. Experimentální část práce je přehledně a logicky rozčleněna, mám zde však několik připomínek. U tabulky č. 1 bych pro větší přehlednost zvolil vhodnější formátování a taktéž by bylo vhodné ji rozdělit na dvě části kvůli přesahu na další stranu. Taktéž je potřeba v tabulkách sjednotit jazyk textu (Tabulka č. 5) a zaokrouhlování na stejný počet desetinných míst. Chybí mi také alespoň stručný princip používaných instrumentálních technik, mimo to zkratka TPC značí celkový obsah fenolických látek, nikoliv metodu jejich stanovení. Rovněž je na škodu, že diskuse obsahuje množství tabulek, které narušují její kompaktnost a čtenář tak místy ztrácí orientaci v textu. Na druhou stranu ovšem autorka prokázala obratnost při statistickém vyhodnocování většího souboru dat a získané výsledky přiměřeně a přehledně diskutuje včetně jejich porovnání s literaturou a zasazení do kontextu s terroirem příslušných vinařských oblastí. Autorka ve své práci použila celkem 48 literární zdrojů, i když se z větší části jednalo o česky psanou literaturu, což se místy projevilo na odbornosti psaného textu. Použité zdroje jsou citovány ve správném formátu, avšak výtku mám jednak k nejednotnému formátování seznamu citované literatury, a také ke vkládání některých odkazů přímo do větné konstrukce v textu. Stanovené cíle práce však autorka splnila na výbornou. Povedlo se jí také sestavit klasifikační model pro rozdělení vzorků vín, který může posloužit jako základ pro další výzkum v této problematice, což je i zmíněno v závěru práce. Předloženou bakalářkou práci tedy doporučuji k obhajobě a na základě uvedených připomínek ji hodnotím celkovou známkou "B", tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124012