POLOCHOVÁ, P. Obsah vonných látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Tato bakalářská práce je pilotní částí studie, která se bude zabývat studiem senzorické kvality nečokoládových cukrovinek se zaměřením především na chuť a aroma a s nimi související obsah aromatických látek. Podstatou této práce je identifikace aromaticky aktivních látek ve vybraných vzorcích cukrovinek typu želé. Pro jejich stanovení (resp. identifikaci) byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (SPME-GC/MS). Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, samostatně si připravovala vzorky, správně vyhodnocovala získané výsledky. I přes počáteční problémy s psaním odborného textu je konečná bakalářská práce napsaná velmi pěkně. Naměřené výsledky představují velmi cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Problematika alergenů v potravinách je v současné době velmi aktuální. Tohoto tématu se dotýká i předložená bakalářská práce Petry Polochové. Je úvodní studií identifikace aromaticky aktivních látek (případně alergenů) v želé cukrovinkách, v tzv. želatinových medvídcích. V teoretické části jsou sepsány všechny potřebné výchozí údaje pro řešení zadaného tématu. Text je plynulý, kapitoly následují v logickém pořadí. Jako doplněk je uvedeno několik obrázků. Autorka prostudovala a správně citovala celkem 37 informačních zdrojů, z nichž zahraničních je ale jen několik. Číslování informačních zdrojů nesleduje tok textu. - např. str. 9, konec prvního odstavce [2] a konec 2. odstavce [8] Experimenty praktické části jsou jasně popsány a detaily chromatografických analýz, potřebné pro reprodukování experimentů, jsou podrobně uvedeny. Nalezená primární data však autorka shrnula do jediné obrovské tabulky, která pokračuje na 10 stranách. Orientace v tak velké tabulce není příhodná. Některé alergenní látky byly kvantifikovány, výsledky shrnuty do tabulky. V celé práci není ani jeden graf, který by přehledně ilustroval nalezené hodnoty. Diskuse je dostačující, se závěry lze souhlasit. Zadání práce bylo beze zbytku splněno, jazyková stránka je na dobré úrovni. Proto bakalářskou práci Petry Polochové hodnotím celkovou známkou VÝBORNĚ – A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 99707