SOUČKOVÁ, Š. Aromatický profil sýrových analogů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce řeší problematiku tavených sýrových analogů. Cílem bylo pomocí SPME-GC metody identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky ve vzorcích tavených sýrových analogů vyrobených s přídavkem různých typů rostlinných tuků. Optimální podmínky analýzy byly převzaty z předchozích diplomových a bakalářských prací, jednotlivé vzorky byly v závěru srovnány z hlediska celkového obsahu a obsahu jednotlivých chemických skupin analyzovaných látek. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou a přípravu vzorků, správně vyhodnocovala získané výsledky. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je součástí širšího výzkumu zaměřeného na komplexní charakterizaci a autentifikaci sýrových analogů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pšenáková, Ivana

K predloženej bakalárskej práci mám pár pripomienok, ktoré však neznižujú kvalitu predkladanej práce, skôr sú doporučením do ďalšieho štúdia. Vo vedeckých a záverečných prácach je potrebné na všetky tabuľky a obrázky uviesť v texte odvolávky, napr. chýba odvolávka na Tab. 1, Tab. 6 nesprávne označenie Tab. 4. a 5 (str. 31) pravdepodobne preto, že je zlúčením dvoch tabuliek. Rovnako je nezvyčajné začínať podkapitolu tabuľkou ako je to v prípade podkapitoly 2.4.1. (str. 21). K preloženej práci mám nasledujúce otázky: Vysvetlite tvrdenie na strane 13: "Sójový olej uděluje sýrovým analogum tvrdost a přilnavost, ale snižuje jejich soudržnost. Opačný efekt dáva sójový olej a maslový tuk." Je to v prípade ich kombinácie vo výrobku? Prečo boli pridávané rozdielne množstvá tukov v jednotlivých druhoch syrových analógov? Porovnávali ste profil aromatických látok jednotlivých tukov použitých pri príprave syrových analógov s profilom aromatických látok v pripravených CA? Ak áno, sú v nich zmeny a aké? Môžete uviesť prehľad výrobcov syrových analógov v ČR?.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 36246