HLAVATÁ, D. Studium syntézy ethylesteru kyseliny mléčné z jejích solí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrůj, Jaroslav

Diplomantka Daniela Hlavatá přistupovala k řešení zadané tématiky aktivně a se zájmem. Hlavním úkolem bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na výrobní technologie esterů kyseliny mléčné (a to zejména ethylesteru) jak klasickými, tak i nekonvenčními postupy. Cílem experimentální činnosti bylo navrhnout a provést základní laboratorní pokusy směřující k optimalizaci výtěžku ethylesteru kyseliny mléčné. Pro splnění tohoto cíle bylo nezbytné navrhnout a zajistit realizaci náročné laboratorní aparatury, na níž by byo možno ověřit základní parametry možnosti přípravy ethylesteru ze solí kyseliny mléčné a oxidu uhličitého za poměrně vysokého tlaku. I tento velmi náročný úkol se podařilo splnit, aparaturu realizovat, ověřit její funkčnost a dosažené experimentální výsledky včetně charakteristik základních parametrů připravených produktů s určitými interpretačními nepřesnostmi úspěšně vyhodnotit. Mohu konstatovat, že podle mého názoru byly dosti náročně stanovené cíle diplomové práce splněny a výsledky jsou využitelné i pro další výzkum v této oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Figalla, Silvestr

Předložená diplomová práce na téma přípravy alkyl-esterů kyseliny mléčné pojednává o výrobních a aplikačních možnostech těchto esterů. Alkyl laktáty a zejména ethyl laktát může v budoucnu patřit mezi hlavní výchozí surovinu průmyslu kyseliny mléčné, výhody jeho použití na místo samotné kyseliny jsou v diplomové práci rozvedeny a vhodně zdůvodněny. Práci lze proto hodnotit jako velmi aktuální. Diskutována je rovněž aplikace a vlastnosti alkyl-laktátů jako ekologických rozpouštědel. V této oblasti představuje ethyl laktát modelový příklad produktu splňující filozofii green chemistry. Jeho rozšíření doposud brání nesnadná výroba spojená s nutností dělení azeotropických směsí a vyšších oligoesterů kyseliny mléčné. Samotné výrobě, jejich trendům a modifikacím je věnovaná podstatná část literární rešerše. Experimentální část se zabývá ověřením nedávno publikovaného (patentovaného) procesu přípravy alky esterů karboxylových kyselin přímo z jejich solí za pomocí oxidu uhličitého. Průmyslové zvládnutí této metody přípravy by znamenalo zlomový bod ve výrobě alkyl laktátů i dalších významných produktů vycházejících z kyseliny mléčné, zejména PLA polymerů. U experimentální části je nutné vyzdvihnout, že studentka zvládla bez větších problémů experimenty probíhající za vysokého přetlaku v aparatuře, která byla zkonstruována pro účel této práce. Cílem experimentů bylo praktickou zkouškou ověřit kusé informace o možnosti přímé konverze etanolického roztoku laktátu vápenatého na etyl laktát a vápenec pomocí oxidu uhličitého. Cíl práce byl splněn a přinesl mnoho zajímavých poznatků, ze kterých lze vycházet při další optimalizaci představeného procesu. Experimentálně byla ověřená rovněž možnost přípravy methyl esteru kyseliny mléčné. Dobrou přehlednost a názornost popisovaných dějů poněkud sráží nejednotný zápis chemických reakcí z části pomocí molekulových vzorců namísto funkčních či strukturních, jak je v organické chemii zvykem. V textu se také ve větší míře vyskytují typografické chyby, překlepy, neodborné výrazy, ale i faktické chyby. Citace byly vzhledem k rozsahu práce využity dostatečně v počtu 55, což však neodpovídá počtu odkazů obsažených v textu, který je 61. I přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem D
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 77374