ORENIČOVÁ, J. Vzájemná registrace elektronového a iontového obrazu z DualBeam mikroskopu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Králík, Martin

Studentka Jaroslava Oreničová se ve své práci, vypracované ve spolupráci s firmou Thermo Fisher Scientific Brno, věnuje vzájemné registraci elektronového a iontového obrazu z DualBeam mikroskopu. K předloženému řešení diplomové práce nemám vážnější výtky - svědčí o pochopení dané problematiky a o úsilí, vynaloženém při akvizici obrazů, jejich ručním hodnocení pro určení "ground truth" a následném testování algoritmů. Oceňuji přístup studentky, která vedoucího pravidelně informovala o průběhu práce a případné nesrovnalosti ihned konzultovala. Přikládám hodnocení konzultanta, Ing. Radima Kříže z firmy Thermo Fisher Scientific s.r.o. Hodnocení konzultanta: Studentka Bc. Jaroslava Oreničová při psaní diplomové práce pokračovala ve svědomitém přístupu. Na pravidelné konzultace chodila připravená a schůzky byly produktivní. Poznatky z konzultací byla schopna zakomponovat do výsledného řešení. Studentka byla schopná samostaně pracovat s elektronový mikroskopem při pořizování obrazového datasetu. Vytvořený dataset je dostatečně obsáhlý a bude možné jej použít i v budoucnu při dalším vývoji. Skript pro automatizaci měření v jazyce python vyvinula přeně podle zadání a zcela samostatně. Nejdůležitější část práce, měření, odpovídá zadání a výsledky jsou podány přehledně a smysluplně. Závěry jsou nicméně presentovány bez hlubších souvislotí, které by umožnili lépe pochopit vlastnosti testovaných deskriptorů, při použití nad elektronovým obrazem. Celkově práce vyhovuje zadání, jak bylo stanoveno. Poznatky z této diplomové práce jistě poslouží při dalším vývoji v této oblati.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Studentka se ve své práci zabývala metodami registrace obrazů z dvousvazkového elektronového mikroskopu. Předložená práce má rozsah 70 stran, je členěná do 7 kapitol včetně úvodu a závěru a je psána v anglickém jazyce. V teoretické části práce studentka popisuje principy zobrazování pomocí elektronových mikroskopů, tedy TEM (transmisní elektronová mikroskopie), SEM (skenovací elektronová mikroskopie), a rovněž FIB (fokusovaný iontový svazek). Rovněž zde uvádí metody registrace obrazů, které lze využít pro registraci obrazů vzniklých pomocí SEM a FIB, tedy SIFT, SURF a AKAZE. V praktické části jsou tyto metody implementovány a nastaveny pro použití pro registraci SEM a FIB obrazů. Algoritmy jsou testovány na dostatečném počtu snímků. Nicméně mám výhrady ke kapitolám, které se věnují prezentaci dosažených výsledků. Ze zobrazení výsledků registrace (např obr 5.6, 5.7 atd.) není příliš patrné, jak byla registrace úspěšná. Pro tenhle typ obrazů je vhodnější zvolit používané zobrazení v různých barevných kanálech. Dále je zde uvedena celá řada obrazů, kde je prezentována chybné párování významných bodů (obr 5.36, 5.37, 5.39 atd.) ale nejsou uvedeny správné příklady tak není zřejmé, jak to vůbec ovlivnilo přesnost registrace. To do jisté míry zhoršuje přehlednost této části práce a bohužel i sráží finální hodnocení. Jinak je práce po formální stránce na dobré úrovní a členění do kapitol je přehledné. Konstatuji, že studentka splnila všechny body zadání a s přihlédnutím k uvedeným výtkám navrhuji hodnocení 85/B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 126844