VETCHÁ, V. Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Studentka Vendula Vetchá se ve své práci věnovala dětským doplňkům stravy s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky. Cílem práce byl vývoj a charakterizace moderních dětských doplňků stravy. Stanovené cíle studentka zcela splnila. Při řešení experimentální části práce pak studentka projevovala značný zájem o danou problematiku a prokázala rovněž velmi dobré laboratorní dovednosti, když zvládla řadu různých a časově náročných technik. Postup práce studentka také průběžně konzultovala a získané výsledky dokázala přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Při psaní teoretické části práce studentka prokázala i schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Studentka Vendula Vetchá se ve své bakalářské práci zabývala možnostmi přípravy dětských doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na popis probiotických bakterií a jejich účinků na lidské zdraví, na metody enkapsulace těchto bakterií a provedla porovnání probiotických doplňků s obsahem ovocné složky, které jsou dostupné na našem trhu. V rámci experimentální části se studentka věnovala charakterizaci bioaktivních složek a antimikrobiálních účinků vybraných vzorků. Dále se zaměřila na zkoumání interakce probiotických kultur s jednotlivými extrakty vzorků. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů a tabulek, které jsou vhodně okomentovány. Ve výsledcích by bylo vhodné lépe sjednotit označení vzorků čajů. V práci se objevuje označení čaj, extrakt, výluh nebo pouze název rostliny, ze které čaj je. Při charakterizaci byly použity dva postupy na přípravu extraktů a kvůli nesjednocenému označení je pro čtenáře složité se zorientovat, který typ extraktu byl u stanovení použit. Dále v diskusi chybí komentáře k obrázkům 19, 20, 21. V práci se vyskytují typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B |
eVSKP id 131449