VETCHÁ, V. Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Studentka Vendula Vetchá se ve své práci věnovala dětským doplňkům stravy s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky. Cílem práce byl vývoj a charakterizace moderních dětských doplňků stravy. Stanovené cíle studentka zcela splnila. Při řešení experimentální části práce pak studentka projevovala značný zájem o danou problematiku a prokázala rovněž velmi dobré laboratorní dovednosti, když zvládla řadu různých a časově náročných technik. Postup práce studentka také průběžně konzultovala a získané výsledky dokázala přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Při psaní teoretické části práce studentka prokázala i schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bendová, Agáta

Studentka Vendula Vetchá se ve své bakalářské práci zabývala možnostmi přípravy dětských doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na popis probiotických bakterií a jejich účinků na lidské zdraví, na metody enkapsulace těchto bakterií a provedla porovnání probiotických doplňků s obsahem ovocné složky, které jsou dostupné na našem trhu. V rámci experimentální části se studentka věnovala charakterizaci bioaktivních složek a antimikrobiálních účinků vybraných vzorků. Dále se zaměřila na zkoumání interakce probiotických kultur s jednotlivými extrakty vzorků. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů a tabulek, které jsou vhodně okomentovány. Ve výsledcích by bylo vhodné lépe sjednotit označení vzorků čajů. V práci se objevuje označení čaj, extrakt, výluh nebo pouze název rostliny, ze které čaj je. Při charakterizaci byly použity dva postupy na přípravu extraktů a kvůli nesjednocenému označení je pro čtenáře složité se zorientovat, který typ extraktu byl u stanovení použit. Dále v diskusi chybí komentáře k obrázkům 19, 20, 21. V práci se vyskytují typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131449