FAJTOVÁ, Z. Optimalizace složení kultivačního média pro termofilní bakterii Caldimonas thermodepolymerans [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Bakalářská práce studentky Zuzany Fajtové je věnována optimalizaci kultivačních podmínek pro bakterii Caldimonas thermodepolymerans, která je slibným termofilním producentem PHA. K realizaci své bakalářské práce přistupovala Zuzana Fajtová zodpovědně, aktivně a po osvojení si základních praktických znalostí a dovedností také samostatně. Podílela se na návrhu experimentů a optimalizačních studií, které mohli vést k lepším výtěžkům PHA s využitím studované bakterie. Během realizace své bakalářské práce si studentka vyzkoušela a osvojila celou řadu kultivačních, experimentálních i analytickém metod a postupů. Tyto znalosti a dovednosti mohou být velice užitečným vkladem pro její budoucí kariéru. Dobře si studentka počínala také při vypracování textové části své bakalářské práce. Podle mého názoru studentka zpracovala zdařilou bakalářskou práci, která obsahuje všechny náležitosti kladené na tento typ dokumentu. Studentka dokázala schopnosti a dovednosti vypracovat kvalitní, logickou a dobře čitelnou práci, která naplňuje všechny požadavky kladené na odborný text. Velice solidním způsobem pracovala s experimentálními daty i literárními zdroji, které dokázala propojit v jeden funkční celek. V rámci práce se podařilo identifikovat některé klíčové kroky, které umožní navýšit robustnost a opakovatelnost kultivačního postupu bakterie Caldimonas thermodepolymerans. Na základě výše uvedeného doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalárska práca Zuzany Fajtovej sa zaoberá optimalizáciou zloženia kultivačného média termofilnej baktérie Caldimonas thermodepolymerans. Záverečná práca je členená na rozsiahlu teoretickú časť, v ktorej študentka, popisuje baktériami produkované polyhydroxyalkanoáty (PHA) a ich vlastnosti, extrémofilné mikroorganizmy a v závere aj organizmus Caldimonas thermodepolymerans, ktorému sa práca venuje. Teoretická časť práce je dobre spracovaná a zaujímavá, študentka tu využila 55 zdrojov, zložených z veľkej časti z článkov novších ako päť rokov a komplikované metabolické deje ilustrovala pomocou prehľadných schém. Ďalšia časť práce je venovaná experimentálnej časti, kde študentka zhŕňa postupy prípravy médií, kultivácii a následných analýz. Posledná časť práce je venovaná výsledkom a diskusiám. Práca sa venuje prevažne optimalizácii inokulačného média a jeho vplyvu na kultiváciu a tvorbu PHA v závislosti od jeho teploty, objemu zaočkovania a starnutia. Ďalším predmetom štúdia je zloženie minerálneho média a jeho vplyv na produkciu PHA. Študentka má za sebou značnú časť experimentálnej práce a v rámci vyhodnocovania výsledkov sa nebála pustiť ani do štatistických analýz, ktoré zobrazujú štatistickú významnosť pri zmene vyššie uvedených parametrov v médiu. Študentke by som však vytkla jej pomerne stručnú diskusiu samotných výsledkov a malé drobnosti v nasledujúcich bodoch: • V tabuľkách 2 a 3 by mali byť čísla zaokrúhlené na rovnaký počet desatinných miest • Pre stanovenie obsahu PHA v % je vhodnejšie používať jednotku hm.%, resp. % vysušenej biomasy, rovnako tak aj v teoretickej časti je treba uvádzať hm./obj. % roztokov Zuzana Fajtová vo svojej práci splnila všetky ciele zadania. Bakalársku prácu hodnotím stupňom A-výborne a odporúčam ju k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156634