MAJDLOCH, R. Biotechnologická valorizace vybraných potravinářských odpadů pomocí kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na biotechnologickou valorizaci několika druhů potravinářských odpadů pomocí kvasinek. Student řešil práci v prodloužené době studia a získal poměrně rozsáhlý soubor původních dat. Po počátečné pomalejší fázi přistupoval student k řešení zadaného tématu s velkým zájmem, iniciativně a aktivně téma rozvíjel. Časově značně náročná práce vyžadovala zvládnutí velkého rozsahu různých experimentálních technik (kultivace kvasinek ve fermentorech, extrakce, plynová a kapalinová chromatografie). Student projevil značnou samostatnost, laboratorní zručnost i organizační schopnosti při zvládnutí časově i metodicky náročné práce. Během práce aktivně využíval konzultace. Získané výsledky zpracoval student do velmi kvalitní a rozsahem i obsahem nadstandardní bakalářské práce. Výsledky jsou součástí mezinárodního projektu a mají i přímý přesah do praxe. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bendová, Agáta

Student Robert Majdloch se ve své bakalářské práci zabýval problematikou valorizace tří potravinářských odpadů pomocí karotenogenních kvasinek. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se student zaměřil především na charakterizaci kvasinek a jejich metabolismu, popis použitých substrátů a analytických metod. Během rozsáhlé experimentální části se student věnoval kultivaci vybraných karotenogenních kvasinek na různých odpadních substrátech v baňkách a laboratorním bioreaktoru. Dále analyzoval vybrané druhy karotenoidů a lipidů, které kvasinky během kultivace produkovaly. Diskuze a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné velkým množství grafů a vhodnými komentáři. Barevné rozlišení hodnot v grafem uvádějících produkci metabolitů (např. Graf 1) nebylo vhodně zvoleno, konkrétně u hodnot pro ergosterol, koenzym Q a biomasu. V práci se vyskytují i typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115844