RÝDLOVÁ, V. Med z hlediska potravinářského a farmaceutického [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Šalplachta, Jan

Bakalářká práce obsahuje nedostatečné zpracování zadaných témat např.: toxické medy, infekce přenášené v medu, falšování medu a metody průkazu falšování včelích produktů. Přes upozornění byly použity informace z nespolehlivých zdrojů jako např. nerecenzované populární tiskoviny, Wikipedie a web zdroje (např. cit.5, 14, 46, 60, 61, 62, 64, 68, 69). Vzhledem k termínu zadání BP, využívání konzultací a jejich frekvenci a celkovému přístupu k řešení úkolů hodnotím předloženou bakalářskou práci Vandy Rýdlové známkou C - dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce D
Celkový přístup k řešení úkolů D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Práce má rešeršní charakter a zabývá se problematikou medu a ostatních včelích produktů a možnostmi jejich potravinářského a farmaceutického využití. Práce je napsaná velmi zajímavě a čtivě, studentka prostudovala řadu dostupných zdrojů a podařilo se jí celkem komplexně zpracovat celou problematiku. Nicméně odborná úroveň práce je nižší, v práci jsou citovány často starší publikace a internetové zdroje, z čehož pravděpodobně pramení důsledné používání zastaralých jednotek (poise, mg/kg). Způsob citace je nejednotný, leckde neodpovídá požadavkům příslušné normy. Číselné řazení citací v textu by mělo být vzestupné, nikoliv v „cik-cak“ uspořádání. Práce by měla být podle požadavků VUT tištěna po obou stranách. Některé informace jsou velmi zajímavé, na druhou stranu jsou často příliš obecné, nejdou do hloubky, jak by bylo žádoucí v odborném textu. Vyskytuje se zde řada nesprávných termínů (hydroskopický, triglyceroly), nepřesných tvrzení (str. 21: kyselina hydroxydecenová nepatří mezi nasycené MK; str. 22: .. jedna z hlavních bílkovin mastných kyselin ??..) a drobných formálních chyb. Není důsledně dodržován konzervativní nebo progresivní způsob psaní textu (-osa/-óza, -asa/-áza), některé zkratky nejsou uvedeny v seznamu zkratek (AMP, ADP, ATP). Uvedené výtky celkem snižují celkový dojem, nicméně zadání bylo splněno a práci lze doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace B
Logické členění práce A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 40121