SLOUPOVÁ, K. Izolace čistých aminokyselin z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Bc. Klára Sloupová měla za úkol vyvinout a aplikovat metodiku pro izolaci volných aminokyselin z otrub. Práce navazuje na dřívější výzkum v oblasti izolace bílkovin z pšeničných otrub realizovaný na ÚCHPBT FCH VUT v Brně. Studentka včas odevzdala teoretickou část a s dostatečným předstihem před odevzdáním začala pracovat v laboratoři. Pro splnění cílů bylo třeba provést velké množství experimentů a otestovat nové postupy, které dříve na pracovišti FCH VUT v Brně nebyly využity. Klárá Sloupová byla v laboratoři pracovitá, a provedla velké množství pokusů. Chvílemi mohla řešitelka projevovat více vlastní invence při rešení problémů. Autorce DP se nakonec podařilo navrhnout funkční postup, ověřit jeho funkčnost a charakterizovat produkty. Náročnější však pro studentku bylo samotné zpracování, interpretace a diskuse dat a tvorba závěrů práce. Často ale využívala konzultačních hodin a postupně svou práci vylepšovala. Splnila cíle práce a odevzdala DP lepšího průměru, která z pohledu vedoucího naprosto splňuje nároky kladené na VŠKP. Výkon Bc. Kláry Sloupové a její DP hodnotím známkou C - dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | D | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C |
Studentka se ve své práci věnovala izolaci aminokyselin z pšeničných otrub a zadání práce splnila. Práce je členěna do logických celků podle pravidel pro psaní VŠKP na FCH VUT. Úvod práce je velmi stručný, v teoretické části se autorka jen velmi málo věnuje problematice odpadového hospodářství v potravinářském průmyslu. Experimentální část je popisně dostačující, nenašel jsem informaci o postupu hydrolýzy s použitím termobloku. V kapitole výsledky a diskuse jsou shrnuty dosažené výsledky práce a oceňuji, že autorka opravdu nezapoměla na diskusní část a snaží se dosažené výsledky více či méně úspěšně vysvětlit či konfrontovat s výsledky jiných prací (proč je obsah aminokyselin v izolátu srovnáván pouze se syrovátkovým a sojovým proteinem? Nikdo nestudoval aminokyselinové složení pšeničných otrub?). Jazykovou úroveň práce a formální úroveň práce snižuje řada překlepů, nesprávného formátování, použití nekompletních nebo špatně formulovaných vět či slovních obratů (hodnota použitého pH pufru, uvolnění volných aminokyselin, dehydratace roztoku atd.). Autorka práce také nedodržuje jednotnou terminologii a často zaměňuje význam jednotlivých termínů (protein / bílkovina /aminokyselina / proteinový extrakt / proteinový izolát apod.). Autorka v použité literatuře uvádí 98 odkazů, je nutné však zmínit, že citace jsou v textu nadužívány a není přesně jasné na co tyto citace odkazují. Citace ve formátu použitém např. na str. 36 a 37 je nadbytečná (není nutné uvádět název publikace v textu). V kapitole 4.2.5 autorka píše o stanovení stravitelnosti surových otrub, výsledky jsem v práci však nenašel. V kapitole 4.4.1. autorka nestanovovala adsorpční kapacitu jak uvádí, jde opět o špatné vyjádření. V kapitole 4.4.2. autorka zaměňuje efektivitu desorpce s množstvím aminokyselin v roztoku po desorpci. Celkově lze konstatovat, že práce Bc. Sloupové přináší originální a zajímavé výsledky, které jsou využitelné pro další rozvoj v oblasti zpracování a valorizace odpadu z výroby mouky. Úvod do problematiky včetně zpracování dosažených výsledků by si však zasloužil více pozornosti od autorky diplomové práce. Předloženou diplomou práci studentky Bc. Sloupové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou C/dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C |
eVSKP id 131562