UHLÍŘOVÁ, R. VYUŽITÍ KOMPLEXNÍCH EXTRAKTŮ Z ROSTLIN A MIKROORGANISMŮ V POTRAVINÁŘSTVÍ A KOSMETICE [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
O p o n e n t s k ý p o s u d e k na disertační práci Ing. Renaty Uhlířové "Využití komplexních extraktů z rostlin a mikroorganismů v potravinářství a kosmetice " Školitel: Prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Studijní program: Chemie a technologie potravin Studijní obor: Potravinářská chemie Školící pracoviště: Ústav chemie potravin a biotechnologií, FCH VUT v Brně Disertační práce Ing. Renaty Uhlířové se zabývá optimalizací extrakce a charakterizací extraktů z vybraných rostlin a mikroorganismů. Optimalizace extrakce je autorkou hodnocena v kontextu vlivu extrakčního činidla, dezintegrace mikrobiálních buněk a vlivu speciálních technik, včetně analyzované matrice. Charakterizace extraktů spočívala v ověření cytotoxicity extraktů a antimikrobiálních účinků. Prodloužení stability získaných extraktů bylo provedeno enkapsulací do liposomálních částic a do nanovláken. U obou forem stabilizace byly studovány významné charakteristiky. V rámci práce byla navržena a vytvořena řada aplikačních forem z připravených materiálů pro využití v potravinářství a kosmetice. Vlastní práce je zpracována na 184 stranách (včetně 6ti příloh), se 62 tabulkami a 86ti obrázky. Disertační práce je strukturována dle obvyklého schématu u disertační práce tohoto typu, i když pojmenování jednotlivých úseků zcela neodpovídá standardnímu názvosloví. V kapitole Teoretická část (resp. správně Literární přehled) autorka vychází z 217 literárních odkazů a je relativně objemná. V některých úsecích této stati došlo k nesprávnému číslování úrovní kapitol (např kapitola 2.6.3 Flavonoidy má být podřazena kapitole 2.6.2 Polyfenoly, a tím dojde k přečíslování následujících kapitol); na str. 52-54 chybí číselné odstavcové členění zcela a text se tak potýká s jistou nepřehledností. Cíl práce je přehledně rozčleněn na 7 jasně a srozumitelně formulovaných dílčích cílů. Samostatná kapitola Materiál a metodika absentuje. Jasné a strukturované rozdělení v této části práce by podpořilo přehlednost a orientaci čtenáře. V této části postrádám uvedení metody antioxidační aktivity. Experimentální část je řešena v souladu s aktuálními poznatky vědy. Velmi bohatá je stať Výsledky a diskuze a vypovídá o množství vykonané práce, nezbytné k naplnění vysokého počtu stanovených cílů. Autorka velmi erudovaně komentuje v diskuzi získané výsledky a patřičně je porovnává s literárními zdroji.. Vyvozené závěry jednotlivých experimentů odpovídají získaným výsledkům. Po formální stránce mám k práci několik připomínek: • Na některých místech v textu chybí písmeno nebo je/jsou nadbytečná či je nesprávný charakter písma: např. str. 19 Asteracae patří kurzíva; str. 20, konec 2. odstavce: předložka do je nadbytečná; str. 24, 2. věta: slovo jede nahradit slovem jde; str. 31, druhý odstavec: cm2 na cm2 ; str. 55, 4. ř. za slovem patřily vypustit a; u odstavce 4.7.2.1 se střídají časy a způsoby sloves, což není vhodné; kap. 5.5.8 nemá obsah a kap. 5.5.9 a další mají nesprávnou úroveň číslování, • není zřejmé, proč některé převzaté obrázky jsou prezentovány v angličtině, u některých byl proveden překlad do češtiny? • Kapitola Bibliografie se potýká s řadou formálních nedostatků. Závěrem je třeba ocenit pracovitost disertantky, což se promítlo do velkého množství výsledků s aplikačním potenciálem. Velmi pozitivně je třeba hodnotit i využití potravinářského odpadu (kávová sedlina). Celkově hodnotím disertační práci Ing. Renaty Uhlířové jako hodnotnou, podnětnou a aktuální. Studentka prokázala tvůrčí schopnosti v dané oblasti výzkumu. Práce splňuje požadavky standardně kladené na disertační práce v daném oboru a podmínky uvedené v § 47 odst. 4 zákona. Dotazy a připomínky mají sloužit k obohacení diskuse v rámci vlastní obhajoby práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem jednoznačně d o p o r u č u j i práci Ing. Renaty Uhlířové k obhajobě. V Brně dne 23. 11. 2022 Prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.
eVSKP id 150186