CHMIL, V. Základní chemické vlastnosti plodů vybraných odrůd třešní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Student prostudoval potřebnou literaturu a výsledky studia použil při psaní diplomové práce. Velmi kladně hodnotím přístup studenta kombinované formy studia k plánování experimentů a využívání konzultací s vedoucím práce. Student splnil zadání své práce, provedl všechny naplánované experimenty a výsledky své práce přehledně zpracoval. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá problematikou charakterizace třešní (Prunus avium L.). Teoretická část vychází z celkem 67 literárních zdrojů, z toho cca 15 kvalitních cizojazyčných časopiseckých vědeckých publikací; je zpracována poměrně velmi stručně, ale kvalitně, prakticky bez překlepů a formálních chyb. Postrádám zde podrobnější přehled aplikací v dané oblasti a příp. popis již publikovaných poznatků, nicméně kapitola podává ucelený přehled dané problematiky a lze ji považovat za dostatečný podklad pro experimentální část. V experimentální části práce bylo analyzováno celkem 9 vybraných odrůd třešní, které byly podrobeny poměrně komplexní chemické charakterizaci. Vzorky poskytl Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o., se kterým má ÚCHPBT dlouhodobou spolupráci. Pro stanovení vybraných parametrů byly použity klasické metody, zavedené na ÚCHPBT: HPLC pro stanovení sacharidů, spektrofotometrie pro stanovení fenolických látek a anthokyanů a základní laboratorní metody pro stanovení sušiny, popela, titrační kyselosti, formolového čísla, hrubé bílkoviny. Kapitola je členěna poněkud netradičně, do experimentální části jsou přímo zahrnuty i výsledky. Připomínky k exp. části: U používaných přístrojů, chemikálií aj. je třeba uvádět výrobce/distributora V práci jsou používány jednotky neplatné podle SI, správně mají být ve tvaru … g.kg-1 apod. …; raději než stupně Brix bych volila vyjádření v % hm. refraktometrické sušiny, resp. sacharosy. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů; výsledky jsou celkem správně interpretovány a velmi stručně diskutovány. Chybí mi zde nastínění celkového záměru práce, tedy např. zda se jedná o odrůdy zamýšlené pro komerční využití apod. Závěry tak pouze stručně opakují zjištěné experimentální poznatky. I přes uvedené nedostatky práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 113263