VANDUCHOVÁ, P. Analýza výčepního piva pomocí HPLC-ELSD a IC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Petra Vanduchová splnila zadání bakalářské práce. Teoretickou část práce Petra Vanduchová sepsala včas a experimentální části práce se maximálně věnovala a včas ukončila všechny experimenty. U studentky bych ocenil hlubší orientaci v dostupné literatuře související se zadaným tématem a důkladnější diskusi naměřených dat. Celkově práci hodnotím známkou B, tj. velmi dobře a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Posluchačka Petra Vanduchová předkládá experimentální práci zaměřenou na analýzu piva. Využívá v ní 2 instrumentální techniky; ICP-OES pro stanovení vybraných prvků a kapalinovou chromatografii pro stanovení fenolických látek, organických kyselin a sacharidů. Teoretická část je přehledně sepsána, její jednotlivé kapitoly následují v logickém sledu. Obsahuje všechny vstupní informace potřebné pro pochopení zadaného úkolu. Pro tuto část práce autorka prostudovala celkem 42 informačních zdrojů, které správně citovala. Původních odborných publikací, vztahujících se k analýze piva, však není mnoho. Experimentální část je založena výhradně na instrumentálních analytických technikách a představuje dostatečnou sumu odborné práce. Získaná data jsou zapsána v přehledných tabulkách, uvedeny jsou grafy kalibračních závislostí, případně vzorové chromatogramy. Pro lepší srovnání výsledků jednotlivých typů stanovení by bylo vhodné doplnit i grafy tabelovaných dat. Připomínka: Kapitola 1. Úvod má charakter spíše abstraktu než vysvětlovacího vstupního textu. (Autorka v něm píše, co obsahuje teoretická část práce.) Formální nedostatky: - příště by bylo vhodnější nečíslovat samostatně krátké kapitolky, které mají jen 2 nebo 3 řádky např. str. 13, kapitola 2.3.4.4 nebo str. 42, kapitola 3.4.1.3 - za nadpisy 3. úrovně by měl následovat alespoň krátký úvodní text např. str. 13, kapitola 2.4.1 Příprava mladiny nebo str. 40, kapitola 3.4.1 Příprava kalibračních roztoků - autorka nerespektuje při psaní procent Pravidla pro zpracování vysokoškolských kvalifikačních prací na FCH VUT v Brně např. str. 21, řádky 2, 6 a 9 (50% použitého sladu X 50 % použitého sladu). Předložená bakalářská práce Petry Vanduchové splňuje zadání ve všech bodech, je i po jazykové stránce velmi kvalitní a přináší zajímavé výsledky. Proto tuto BP jednoznačně doporučuji k obhajobě a celkově hodnotím známkou VELMI DOBŘE - B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 87035